Skip to main content
search
Expertisegebied

Data Management

Het is nu algemeen aanvaard dat data geen technisch ding op zich is. Data moet worden gezien als een economisch bedrijfsmiddel voor elke organisatie en dus ook als zodanig worden beheerd. Dit is waar degelijk data management om de hoek komt kijken.

Wij zijn van mening dat je alleen echt voorspellende algoritmen of data science-modellen kunt realiseren door er zeker van te zijn dat je weet waar je data over gaat, dat je zeker weet dat het de juiste kwaliteit heeft en de data kan worden vertrouwd als bron voor het nemen van beslissingen.

Dus als je een datagedreven bedrijf wilt zijn, zorg er dan voor dat je de basisprincipes van data management op orde hebt.

Dus wat zijn deze basics .... ?

Het lezen van The Data Management Body of Knowledge (DMBOK) kan behoorlijk intimiderend zijn. Moet ik dat echt allemaal gaan implementeren’, vragen klanten ons soms. Ons antwoord is meestal: je hoeft alleen te implementeren wat past bij jouw bedrijf, jouw cultuur en jouw type bedrijf en uiteraard wat nodig is om compliant te zijn. Vaak betekent dat niet meteen de hele enchilada van DMBOK.

Maar eerst... Data Strategie

Om te beginnen kijken we bij het implementeren van een data management framework naar jouw data strategie. Mocht je nog geen data strategie hebben opgesteld, geen zorgen, wij helpen met het opzetten ervan. De tool die we gebruiken om een data strategie te creëren is ons ‘Target to data-model’.

De data

Je moet weten welke soorten data deel uitmaken van je bedrijf, je moet de kwaliteit en de relevantie van de data kennen in relatie tot jouw data strategie. Want dat is de data die van belang is. Met andere woorden, je data moet geclassificeerd worden. Je hoeft dus niet per se alle data te kennen, maar alleen de data die van belang is voor jouw processen en die wordt bepaald door jouw data strategie.

De bedrijfs- & data-processen

Weten welke data in welk proces wordt gebruikt, helpt om meer grip op de zaak te krijgen. Dus wat zijn de bedrijfsprocessen binnen je organisatie, welke processen hebben een raakvlak met wat voor soort data, hoe is data geïntegreerd en in welke applicaties en tot slot, heb je een duidelijk beeld van je data lineage?

Data Governance

Weten wie verantwoordelijk is voor welk soort data is essentieel in een data management framework. We helpen je bij het opzetten van een organisatie voor data management door een bedrijfsbreed datawoordenboek op te stellen en door aan te geven wie eigenaar moet worden van welke data-entiteiten.

Mensen en vaardigheden

Data Governance omvat ook verschillende rollen en vaardigheden. Er kunnen veel verschillende rollen worden gedefinieerd, maar we willen het praktisch en behapbaar houden. We zullen het dus hebben over data ownership, data stewards (functioneel en technisch) en de data governor. Het is belangrijk om te weten wie wat doet en waarom, en dat is de basis van eigendom.

Tooling

Het implementeren van tooling voor data management kan deel uitmaken van onze activiteiten. Hoewel onze kennis van tooling een breed scala bestrijkt, zijn we een Microsoft-first bedrijf en dus gespecialiseerd in het toepassen van Purview.

Ervaring

De afgelopen 21 jaar hebben we voor een groot aantal klanten frameworks voor data management op het gebied van privacy, beveiliging en compliance gerealiseerd. Onze aanpak is deskundig en praktisch. Onze ervaring strekt zich uit van overheid, verzekeringen en financiën tot telecom, detailhandel en media.

Ontdek meer expertisegebieden

Data Science & AI

Cmotions blinkt uit in het leveren van impactvolle data science en AI-oplossingen sinds 2002 en stimuleert groei en innovatie door samenwerking en deskundige training.

Data Strategie

Optimaliseer jouw datastrategie en word datagedreven. Doe onze gratis datascan en ontdek hoe datavolwassen jouw organisatie is.

Plan direct een afspraak in of ontdek nog meer

Plan een afspraak in met een van onze experts

Data omzetten in actie: ons team van data experts staat klaar om met jouw data aan de slag te gaan en deze te verzilveren.

Ontdek onze innovatieve data-oplossingen

Onze verhalen zijn meer dan alleen casestudy’s en tonen onze expertise.

Raak geïnspireerd door de kracht van data

Ontdek ons testcentrum en direct inzetbare data-oplossingen.

Close Menu