24 februari 2023
Sinds mijn start bij Cmotions is het één van mijn doelstellingen geweest om op technisch vlak (zowel data engineering als analytics) Azure certificaten te halen. Dit om mijn eigen kennis bij te werken, maar ook mijn kennis extern aantoonbaar te maken. In deze blog wil ik je meenemen in mijn ervaring bij het halen van mijn Fundamentals en Associate certificaten op het gebied van data engineering en analytics.
Microsoft heeft zijn certificering op drie niveaus opgebouwd:
Daarbij is DP-500 het nieuwst (sinds medio 2022) en het breedst van opzet, DP-203 staat bekend als één van de pittigste associate certificeringen en PL-300 is een veel gekozen certificering aangezien het zich focust op Power BI.
Daarmee zijn er certificaten voor alle niveaus. Zelf heb ik op het moment van schrijven alle genoemde certificaten gehaald, op PL-300 na. Deze staat nog op stapel voor dit jaar.
Tenzij je al met de genoemde technologie en / of tools werkt, is het goed om voor het halen van een certificaat kennis op te doen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden variërend tussen gratis en betaalde vormen.
Als basis kan er altijd gebruik worden gemaakt van de leer modules die door Microsoft beschikbaar zijn gemaakt. Deze gratis modules omvatten de basiskennis die je nodig hebt, met links naar andere pagina’s om ook de detailkennis op te doen. Mijn ervaring is dat je ook die extra links moet volgen om tot een compleet beeld te komen. Een deel van de examenvragen leunt namelijk op die extra informatie.
Een andere mogelijkheid die weinig extra kost is het volgen van online cursussen. Deze zijn op verschillende platformen (waaronder Udemy en Coursera) te verkrijgen. Dat kunnen officiële cursussen van Microsoft zijn, maar ook van anderen die veel kennis van de certificering hebben. Voor veruit de meeste certificeringen is online cursusmateriaal verkrijgbaar. Alleen voor DP-500 is het aanbod nog beperkt. Qua kwaliteit zijn ze meer dan prima en in het geval van DP-203 is het op Coursera mogelijk om 50% korting te krijgen op je examen. Daarmee is de iets hogere prijs van de training het mogelijk wel waard. De cursussen van Udemy zijn dan weer iets goedkoper (20-90 Euro). De duur van dit online cursusmateriaal kan variëren, maar in de basis ben je even lang kwijt aan het online materiaal.
Mocht je het zelf makkelijker vinden om een klassikale training te volgen, dan is het ook mogelijk om cursussen van officiële trainingspartners te volgen. Op de website van Microsoft staat per land aangegeven wie deze cursussen aanbiedt.
Naast het cursusmateriaal kan je ook in de praktijk oefenen met Azure of specifieke services ervan. Om dat te doen biedt Microsoft twee mogelijkheden:
Voor het Fundamentals certificaat en DP-203 heb ik de leermodules van Microsoft en een paar cursussen van Udemy gevolgd. De cursussen op Udemy sluiten goed aan op het examen. Houd er rekening mee dat het examen door Microsoft wordt bijgewerkt, waardoor er vragen bij het examen kunnen zitten die qua stof niet in de cursus voorkomen. Het is dus altijd goed om ook de modules zelf te raadplegen. Voor DP-500 heb ik het gered met de leermodules en de website van Data Mozart.
Iedereen die ik spreek over het halen van de associate certificeringen komt tot dezelfde conclusie als ik. Het komt over als taaie en ietwat droge stof, welke vorm van leren je ook kiest. Ook kost het je waarschijnlijk meer tijd om de stof tot je te nemen dan wat ervoor is ingeschat; denk aan twee tot drie keer zo veel tijd als opgegeven. Probeer daarbij per dag een aantal uur aan een certificaat te werken. Acht uur achter elkaar vond ik zelf te lang, maar meer dan één uur per dag valt aan te raden. Al met al meer een kleine marathon dan een sprint. Maar ondanks de taaiheid van de stof vind ik de certificering absoluut de moeite waard.
Als je het dan hebt gered om door alle stof te slaan, is het tijd voor het echte werk. Voordat je het examen afneemt kan je ervoor kiezen om te oefenen. Zeker voor DP-500 waren de officiële oefenvragen waardevol om een goed beeld van de vragen en vraagstelling te krijgen. Ook zijn er veel online discussies over de officiële vragen te vinden die ik erg interessant vond om door te nemen.
De examens zelf kun je zowel online (bijvoorbeeld thuis of op kantoor) als op locatie doen. Er zijn genoeg locaties te vinden en er zijn genoeg tijdsloten beschikbaar om binnen een paar werkdagen je afspraak te hebben.
Zelf gaf ik de voorkeur om de certificaten online af te nemen. Het makkelijkst is om dat op kantoor te doen in een ruimte waar je niet gestoord wordt. Die ruimte mag je niet verlaten, de webcam van je laptop of pc moet aan staan en ook de applicatie zorgt ervoor dat je je scherm deelt waarop niets anders open mag staan. In dat opzicht zijn ze bijzonder streng, er mag geen enkele verdenking van fraude zijn. Zo wel: einde examen en geen recht op geld terug. Ik heb de examens altijd vanuit huis gedaan (terwijl er niemand thuis was), waardoor je 24/7 de mogelijkheid hebt om een examen in te plannen. Voordat je het examen doet word je geacht examen locatie vanuit alle verschillende hoeken te fotografen. Ook een zelfportret en een foto van je legitimatie zijn benodigd, welke met elkaar vergeleken worden.
In alle gevallen moet je zorgen voor een “clean desk” hebt. Dat komt neer op:
In geval dat ze je omgeving niet clean genoeg vinden krijg je dus een live chat, waarbij wordt aangegeven waar ze twijfels over hebben. Bij drie van de vier examens kreeg ik zo’n chat, maar dat was elke keer met een paar minuutjes gepiept.
En die examens zelf? Die zijn een eitje met alle voorbereidingen die je getroffen hebt. De 700 punten (van maximaal 1000) die je minimaal moet halen is zeker te doen bij een goede voorbereiding. Hou er daarbij rekening mee dat als je online zelf een examen aanvraagt en betaalt, de initiële prijs die je ziet exclusief BTW is. Voor bedrijven is dat gebruikelijk, maar voor consumenten natuurlijk niet. Al vermoed ik dat de meesten de kosten van deze examens kunnen declareren.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Tommy Tooten via onderstaande contactgegevens.