Skip to main content
search

We hebben een serie artikelen geschreven over het werken met geografische data, op basis van een door ons uitgevoerd project. Het project had als doel het voorspellen van gebieden waar wolven zich gaan vestigen. Dit artikel geeft een overzicht van het hele project, inclusief links naar de individuele stappen die we hebben gezet tijdens de uitvoering van dit project. Je vindt deze onderaan deze pagina. We hebben ook een wetenschappelijk artikel over dit project gepubliceerd.

Na meer dan 150 jaar te zijn weggeweest, is de wolf tegenwoordig weer onderdeel van de Nederlandse fauna. Nadat de eerste wolf in Nederland in 2015 werd gespot, vestigde de wolf zich drie jaar later weer definitief in Nederland. Een jaar later – in 2019 – was het tijd voor beschuit met muisjes, toen de eerste welpjes in Nederland werden geboren. We kunnen er dus niet langer omheen: de wolf is terug!

Met de terugkeer van de wolf is de discussie over of de wolf hier wel thuishoort flink opgelaaid. Voorstanders beargumenteren dat de wolf inheems is, en dat de terugkeer van de wolf belangrijk is voor de dynamiek van het ecosysteem. Tegenstanders maken zich zorgen omdat wolven vee doden en omdat de wolf steeds vaker in bewoonde gebieden wordt gesignaleerd.

Of je nu blij wordt van de wolf of niet, feit blijft dat de wolf terug is. Een mooie kans voor ons om een keertje aan de slag te gaan met geografische data. Om te kijken of we kunnen voorspellen waar de wolf zich gaat vestigen, zijn we terug gegaan naar de oorsprong van de wolf in Nederland: Duitsland. Kunnen we voor de wolven in Duitsland voorspellen waar ze zich gaan vestigen?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we gekeken naar waar wolven in Duitsland zich al gevestigd hadden. Door te kijken naar verschillende omgevingskenmerken hebben we in kaart proberen te brengen wat waarschijnlijke gebieden zijn waar nieuwe wolven zich gaan vestigen. De omgevingskenmerken waar we naar hebben gekeken zijn onder andere het type landschap, de aanwezigheid van infrastructuur, bevolkingsdichtheid en de aanwezigheid van andere wolven en andere diersoorten.

De belangrijkste voorspeller voor de vestiging van een wolf is de aanwezigheid van een andere wolf, hierbij speelt de afstand tot deze andere wolven wel een belangrijke rol. Wolven zijn territoriaal, een nieuw paar zal dus alleen een territorium vestigen buiten het territorium van al aanwezige wolven. Maar de afstand tot andere wolven moet ook weer niet te groot zijn, want zonder andere wolven is er geen mogelijkheid om te reproduceren.

Wat interessant is, is dat onze analyse is gebleken dat bevolkingsdichtheid een minder grote rol lijkt te spelen dan tot nu toe gedacht. Uiteraard wil dit niet meteen zeggen dat we verwachten dat wolven zich in het centrum van een stad zullen vestigen, maar we zien wel dat de hoeveelheid bebossing en de aanwezigheid van andere wolven een grotere rol speelt bij het bepalen van vestiging dan de bevolkingsdichtheid.

Hieronder zie je een kaart van Duitsland waarop te zien is waar momenteel wolven gevestigd zijn en waar de kans groot is dat wolven zich gaan vestigen in de toekomst.

Op basis van deze data zien we dus een duidelijk patroon in op welke plekken wolven zich vestigen. Dit kan helpen bij het voorspellen waar in de toekomst wolven zich gaan vestigen in Duitsland. Voor nu hebben we dus alleen naar Duitsland gekeken, maar aangezien wolven zich niet aan landsgrenzen houden zou je kunnen aannemen dat deze factoren ook in andere landen van belang zijn voor de kans dat een wolvenpaar aanwezig gaat zijn.

Ben je geïnteresseerd in hoe wij deze analyse aangepakt hebben, lees dan vooral ook ons wetenschappelijke artikel, of de andere artikelen in deze reeks:

  1. Getting value out of geodate with AI: getting started
  2. Getting value out of geodate with AI: convert locations to their lat and lon
  3. Getting value out of geodate with AI: data preparation
  4. Getting value out of geodate with AI: train the model
  5. Getting value out of geodate with AI: explainability using SHAP
  6. Getting value out of geodate with AI: visualize the model predictions

Wil je aan de slag met dit project, dan kan je ook direct naar de Python code toe.

 

Principal Consultant & Data Scientist j.schoonemann@cmotions.nl
Close Menu