30 april 2020
Om organisaties op weg te helpen of een stap verder te brengen in het creëren van waarde uit data, hebben wij de business accelerator ontwikkeld. Deze is gebaseerd op ons 4D model (data, decisions, design, delivery – zie deel 4 van deze reeks). De accelerator maakt het mogelijk om voor onze opdrachtgevers successen te leveren die bovendien schaalbaar zijn. Met behulp van deze aanpak verbeteren we een huidige commerciële doelstelling tot wel 25%. Ook is de accelerator zodanig opgezet, dat succescases vervolgens uitgerold kunnen worden naar andere klantgroepen of kanalen.
De huidige situatie als uitgangspunt
De accelerator neemt de huidige situatie van onze opdrachtgever als uitgangspunt. We gebruiken de bestaande data en technologie, werken samen met de huidige teams en scherpen waar mogelijk de huidige werkwijze aan.
De ‘gap’ tussen doelstelling en realisatie in beeld
Op basis van de bestaande strategische en tactische doelstellingen, beoordelen we de huidige stuurinformatie om de grootste ‘gap’ tussen doelstellingen en huidige realisatie in beeld te brengen. Daarna inventariseren we de mogelijke ‘blanks’ in de huidige klantbediening. Denk hierbij aan situaties als kanalen die niet op elkaar afgestemd zijn, de customer journey ontbreekt of content wordt alleen one-size-fits-all gemaakt. En we definiëren op basis hiervan use cases. Use cases zijn alle mogelijke acties die tot verbetering leiden op basis van deze inventarisatie.
Prioriteren en keuzes maken
Vervolgens prioriteren we deze use cases op haalbaarheid en impact, idealiter voor zowel klant als de organisatie. Hier treedt het 4D model in werking. We kijken per use case naar het model: welke data, decisions en designs hebben we beschikbaar en nodig om alleen deze use cases te kunnen leveren (delivery) en daarmee succes te behalen? Er is altijd één use case die hiervoor het meest geschikt is, daarmee gaan we aan de slag.
De use cases die we hiermee oppakken, hebben (bijna) altijd te maken met commerciële doelstellingen die een klantfocus of -perspectief in zich hebben. Onderstaand zie je in welke vijf domeinen wij deze use cases indelen.
Gegarandeerd succes in zes sprints
Hierna vullen we ons conversie canvas in. Daarbij vullen we de waarom, waar, wanneer, wie, wat en hoe van de gekozen use case in. Het voordeel is dat het conversie canvas voor iedereen binnen de organisatie inzichtelijk is. Dus ook voor de stakeholders die niet betrokken zijn bij het project. Zo is volledig transparant welke use case we oppakken, waarop we de keuzes voor juist deze use cases baseren, wat we precies gaan doen, hoe dat eruit ziet en hoe we de resultaten meten. We leveren in zes sprints MVP’s. Een prototype dat genoeg is uitgewerkt om direct met consumenten te testen. Elke sprint is een verbetering op het gekozen prototype en we zien daarmee ook direct het resultaat en de mogelijkheid om bij te sturen naar succes.
Korte termijn succes en een blauwdruk voor de toekomst
Dankzij deze manier van werken is het mogelijk om in drie maanden een succescase op te leveren, inclusief een blauwdruk voor structureel succes in de toekomst. Wanneer de organisatie enthousiast is, is het altijd mogelijk om op verschillende manieren door te gaan. Dan kan in de richting van opschalen van succes of het oppakken van geleerde lessen en die structureel vast te leggen in de organisatie. En dat kan op alle lagen van het 4D model.
Flexibel en wendbaar zijn, het kan!
Dankzij de business accelerator is het mogelijk om flexibel en wendbaar om te gaan met veranderende klantvragen en maturiteitsniveau’s. Wil je hier meer over weten of met ons aan de slag om direct waarde te creëren, neem dan contact op.
Deel 1 – de inleiding > Deel 2 – barrières voor succes >
Deel 3 – de oplossingen > Deel 4 – het 4D model >
Deel 6 – verbinden van ambitie en waarde >
Deze publicatie is onderdeel van ons specialisme omnichannel marketing. Lees meer over ons vakgebied en onze visie.
5 juli 2023
Wil jij jouw collega’s op ludieke wijze laten kennismaken met datagedreven werken? Geef ze op voor... lees meer
10 maart 2023
Scan voor datagedrevenheid – hoe volwassen zijn we en waar moeten we mee aan de slag?... lees meer
16 januari 2023
Culture eats data strategy for breakfast Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer