Cmotions @ VNG Realisatie congres Back to the future

29 maart 2018

Woensdag 28 maart 2018 vond het jaarlijkse VNG Realisatie congres plaats met het thema Back to the future. Tijdens de spectaculaire opening werd een doorkijkje gegeven naar de toekomst van gemeenten; een volledig nieuw informatievoorzieningslandschap die gezamenlijk door gemeenten is ingericht en waarin burgers zelf de regie hebben over hun eigen data. 

2018 wordt voor gemeenten het jaar dat ze zich voorbereiden op deze toekomst. Belangrijke pijlers hierin zijn het project Common Ground, het Samen organiseren, de Digitale identiteit en Internet of Things.

 

Vergroten van de interactie met burgers en bedrijven

De huidige informatiesamenleving kent vele uitdagingen, maar daarbij ook volop mogelijkheden om de interactie met burgers en bedrijven in gemeenten meer dan ooit te vergroten. Wanneer gemeenten met elkaar en met ketenpartners om hen heen meer gaan samenwerken kan meer bereikt worden en ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën. Ook het bundelen van krachten intern door beleid en realisatie op elkaar af te stemmen, brengt een belangrijke efficiency slag met zich mee.

 

De rol van data

De rol van data is hierin cruciaal. Transparantie over de beschikbare data, het in kaart brengen van de herkomst van de data (bronnen en systemen), de toetsing van de kwaliteit en het vastleggen van definities zijn belangrijke onderdelen in het data fundament. Daarna volgt de stap naar inzichten en analyses om beleid op aan te kunnen scherpen of te onderbouwen. Het Informatie Gestuurd Werken.

Na het plenaire gedeelte van het congres werden er diverse sessies aangeboden waarin verschillende ontwikkelingen binnen de informatiesamenleving aan bod kwamen. Deze varieerden van ervaringsverhalen aan de hand van concrete cases tot inspiratie sessies en discussies.

 

Vergroten van publieke waarde

Wat mij opviel gedurende de dag is dat er nog wel sprake is van een gap tussen de gemeente en de behoefte van de burger en bedrijven. Veel gemeenten zijn volop bezig met initiatieven om steeds meer in dialoog te komen met de burger en zodoende de publieke waarde te vergroten. Dit is echter nog wel vaak een zoekproces. Ook hier geldt weer dat samenwerking in de keten noodzakelijk is en zeker ook de participatie van de burger en bedrijf.

Het Informatie Gestuurd Werken kan hier in mijn ogen een hele goede oplossing in bieden, mits je de doelen maar voor ogen houdt en aandacht hebt voor de toegevoegde waarde voor de burger en bedrijven.

Het VNG Realisatie Congres was voor mij waanzinnig interessant om meer te horen over de mogelijkheden van een nieuw in te richten informatielandschap.

Lees ook onze artikel over Verkenning data science en machine learning bij Open Raadsinformatie.

Laatste nieuws

Prinses Peach gered uit de klauwen van Bowser op de Super Mario Hackathon

4 mei 2023

Op 21 april 2023 hielden we een heroïsche hackathon waarbij 10 teams van KPN, Rabobank, DPG,... lees meer

Rondetafelsessie – donderdagochtend 25 mei

16 januari 2023

Culture eats data strategy for breakfast​ Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer

Nachos Hackathon 2022

7 september 2022

Heb je het al gehoord? Er is weer een crisis op komst: Nederland dreigt een nacho... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!