Wat zijn de veranderingen in de gezondheidszorg door big data?

20 november 2015

Artikel geschreven door Gonnie van der Vegt – den Brok, Consultant

Wat gaat er de komende tijd in de gezondheidszorg veranderen? Welke rol speelt technologie daarin? En wat betekent dat voor de mensen die zorg ontvangen? Gonnie van der Vegt – den Brok  bezocht de eHealth Convention, georganiseerd door Emerce en Skipr, en geeft u een kijkje in de toekomst van de gezondheidszorg.

 

Zorgplatformen

In de zomer van 2014 heeft minister Schippers vastgesteld dat 80% van de patiënten met een chronische aandoening binnen vijf jaar toegang moet hebben tot een deel van hun eigen medische gegevens. Zij kunnen dan hun gegevens niet alleen inzien, maar bovendien zelfstandig metingen uitvoeren en informatie, meetgegevens en testuitslagen toevoegen en met zorgverleners delen.

Het Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) is hiervoor het aangewezen vehikel. Zweden heeft voor één landelijk PGD gekozen, maar in Nederland wordt dit niet nationaal georganiseerd. De Patiëntenfederatie (NPCF) heeft onderzocht waar een PGD aan moet voldoen. Er bestaan momenteel diverse platformen van diverse aanbieders, maar het is op dit moment nog onduidelijk hoe het gebruik daarvan zich zal ontwikkelen.

 

Mobile en apps

Veel innovaties maken gebruik van mobile devices en apps en dit is in de gezondheidszorg niet anders. Via mobiele apparaten kun je voorlichting ontvangen, gegevens verzamelen en inzicht verkrijgen. Je krijgt zicht in je eigen situatie en grip op jouw aandoening. En dat in de palm van je hand.

De kans is overigens klein dat technologische ontwikkelingen de arts overbodig maken. Wel zien we dat er steeds slimmere systemen komen die grote hoeveelheden informatie kunnen analyseren en interpreteren. Op basis daarvan kunnen voorspellingen worden gedaan die de arts helpen beslissingen te nemen. Technologie als side kick voor de zorgverlener.

 

Persoonlijke zorg

Deloitte heeft de innovaties en technologische mogelijkheden in de gezondheidszorg voor zichzelf samengevat en vier gamechangers gedefinieerd: Quantified Self, Artificial Intelligence, Individual Profiling en de Digitale zorgplatforms. Deze vier gamechangers zullen in toenemende mate bijdragen aan Personalized Health, waarbij de zorg steeds beter afgestemd wordt op de individuele patiënt. Ontwikkelingen die het waard zijn om nauwlettend in de gaten te houden.

 

Een toekomst vol data

We kunnen concluderen dat innovaties in de gezondheidszorg veel nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen, en daarom blijven wij de ontwikkelingen kritisch volgen. Veel van deze innovaties draaien om technologie en big data. Data die vaak persoonlijke en privacy-gevoelige gegevens bevatten. Discussies over innovaties in de zorg gaan dan ook altijd gepaard met een discussie over  privacy. Bovendien beperk je met innovaties altijd je doelgroep: niet iedereen heeft immers de mogelijkheden om de nieuwste technologieën te omarmen.

Kortom, hoe de zorg er in de toekomst uit zal zien weten we niet, maar het is duidelijk dat er veel gaat veranderen. En het is zeker dat technologie, en met name het analyseren van -big- data hierin een prominente rol gaat spelen. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Gonnie van der Vegt – den Brok via onderstaande contactgegevens.

Gonnie van der Vegt – den Brok, Consultant

+31 33 258 28 30

info@cmotions.nl

Laatste nieuws

Cmotions rondetafelsessie 21 mei “datastrategie implementeren in je organisatie”

19 februari 2019

Nu het vakgebied rondom data & analytics steeds meer wint aan volwassenheid verschuiven de vragen van... lees meer

Tell me what you read: online leessegmentatie voor marketingpersonalisatie

12 februari 2019

Op 7 februari tijdens het MIE event 2019 lichtten Margot Rozendaal (De Persgroep) en Jurriaan Nagelkerke... lees meer

Cluedo Hackathon op 12 april 2019

11 februari 2019

Op vrijdag 12 april a.s. vindt de vierde editie van de hackathon plaats, georganiseerd door Cmotions... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!