Wat zijn de veranderingen in de gezondheidszorg door big data?

20 november 2015

Wat gaat er de komende tijd in de gezondheidszorg veranderen? Welke rol speelt technologie daarin? En wat betekent dat voor de mensen die zorg ontvangen? Gonnie van der Vegt – den Brok  bezocht de eHealth Convention, georganiseerd door Emerce en Skipr, en geeft u een kijkje in de toekomst van de gezondheidszorg.

 

Zorgplatformen

In de zomer van 2014 heeft minister Schippers vastgesteld dat 80% van de patiënten met een chronische aandoening binnen vijf jaar toegang moet hebben tot een deel van hun eigen medische gegevens. Zij kunnen dan hun gegevens niet alleen inzien, maar bovendien zelfstandig metingen uitvoeren en informatie, meetgegevens en testuitslagen toevoegen en met zorgverleners delen.

Het Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) is hiervoor het aangewezen vehikel. Zweden heeft voor één landelijk PGD gekozen, maar in Nederland wordt dit niet nationaal georganiseerd. De Patiëntenfederatie (NPCF) heeft onderzocht waar een PGD aan moet voldoen. Er bestaan momenteel diverse platformen van diverse aanbieders, maar het is op dit moment nog onduidelijk hoe het gebruik daarvan zich zal ontwikkelen.

 

Mobile en apps

Veel innovaties maken gebruik van mobile devices en apps en dit is in de gezondheidszorg niet anders. Via mobiele apparaten kun je voorlichting ontvangen, gegevens verzamelen en inzicht verkrijgen. Je krijgt zicht in je eigen situatie en grip op jouw aandoening. En dat in de palm van je hand.

De kans is overigens klein dat technologische ontwikkelingen de arts overbodig maken. Wel zien we dat er steeds slimmere systemen komen die grote hoeveelheden informatie kunnen analyseren en interpreteren. Op basis daarvan kunnen voorspellingen worden gedaan die de arts helpen beslissingen te nemen. Technologie als side kick voor de zorgverlener.

 

Persoonlijke zorg

Deloitte heeft de innovaties en technologische mogelijkheden in de gezondheidszorg voor zichzelf samengevat en vier gamechangers gedefinieerd: Quantified Self, Artificial Intelligence, Individual Profiling en de Digitale zorgplatforms. Deze vier gamechangers zullen in toenemende mate bijdragen aan Personalized Health, waarbij de zorg steeds beter afgestemd wordt op de individuele patiënt. Ontwikkelingen die het waard zijn om nauwlettend in de gaten te houden.

 

Een toekomst vol data

We kunnen concluderen dat innovaties in de gezondheidszorg veel nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen, en daarom blijven wij de ontwikkelingen kritisch volgen. Veel van deze innovaties draaien om technologie en big data. Data die vaak persoonlijke en privacy-gevoelige gegevens bevatten. Discussies over innovaties in de zorg gaan dan ook altijd gepaard met een discussie over  privacy. Bovendien beperk je met innovaties altijd je doelgroep: niet iedereen heeft immers de mogelijkheden om de nieuwste technologieën te omarmen.

Kortom, hoe de zorg er in de toekomst uit zal zien weten we niet, maar het is duidelijk dat er veel gaat veranderen. En het is zeker dat technologie, en met name het analyseren van -big- data hierin een prominente rol gaat spelen. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via +31 (0)33 258 28 30 of info@cmotions.nl.

Laatste nieuws

Prinses Peach gered uit de klauwen van Bowser op de Super Mario Hackathon

4 mei 2023

Op 21 april 2023 hielden we een heroïsche hackathon waarbij 10 teams van KPN, Rabobank, DPG,... lees meer

Rondetafelsessie – donderdagochtend 25 mei

16 januari 2023

Culture eats data strategy for breakfast​ Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer

Nachos Hackathon 2022

7 september 2022

Heb je het al gehoord? Er is weer een crisis op komst: Nederland dreigt een nacho... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!