Uitreiking Michelinsterren 2020 – hoe juist was onze voorspelling?

13 januari 2020

Artikel geschreven door Jurriaan Nagelkerke, Principal Consultant

Vandaag was het moment van de waarheid voor menig restauranthouder, maar ook voor ons! De uitreiking van de Michelinsterren 2020 en het moment dat we konden zien hoe goed ons tekstanalysemodel gepresteerd heeft.

Winnaars: gefeliciteerd!
Allereerst willen wij graag de restaurants die dit jaar een eerste Michelinster in de wacht hebben gesleept feliciteren:

  1. Eden uit Valkenswaard
  2. Marrees uit Weert
  3. Versaen uit Ravenstein
  4. Beluga Loves You uit Maastricht
  5. Rantree uit Maastricht
  6. Noble Kitchen uit Cromvoirt
  7. Zout & Citroen uit Oosterhout
  8. Graphite uit Amsterdam

Gefeliciteerd met deze fantastische presentatie! Voor veel restauranthouders is een Michelinster de kers op de taart, de erkenning van de vele uren arbeid en bloed, zweet en tranen die aan deze ster vooraf gingen. Wat zullen jullie trots zijn!

In de aanloop naar bekendmaking werd onze voorspelling veel gelezen en gedeeld (hier, hier en hier). Waar Michelin gebruikt maakt van het oordeel van een expert over de kwaliteit van het eten en de werkwijze van de chef, maken wij gebruik van de recensies van bezoekers. Deze recensies, 400.000 in totaal, bevatten waardevolle informatie die verborgen is in de tekst. Verborgen, want waarde uit tekstuele data halen vraagt ook om de nodige expertise, creativiteit en een flinke scheut passie voor het vak.

 

Boter bij de vis, waarom zaten wij er naast?

Van de 8 restaurants die een eerste Michelinster hebben gekregen hadden wij er geen in onze eigen ‘Top 10’ staan. Dat stelde ons uiteraard wel wat teleur en we hopen niet valse hoop bij de top-restaurants te hebben gewekt met onze voorspelling. Op basis van de recensies van gasten was deze wel verdiend. Ook diverse media die onze selectie evalueerden, vonden onze selectie op basis van ons voorspelmodel zo gek nog niet. Zo meldde het AD op basis van onze selectie:

“Heel gek is de lijst niet. Zo wordt DeliCees van Cees Timmerman al jaren genoemd voor een ster. En 6&24 van Saskia de Kuijer en chef-kok Rik van de Laar zijn ook wel getipt als kanshebber – op termijn – voor een ster. Hofstede Meerzigt, Zoetermeer heeft al veel Michelinsterrenkoks over de vloer gehad om te koken, dus wellicht heeft dat geholpen.

De Marque is zo’n ster waard, zeggen recensenten al jaren. Ook De Portier in Nijmegen wordt vaker genoemd als kanshebber, maar kok Ruth Bisseling gelooft niet dat dat gaat gebeuren, meldde hij jaren geleden al.”

Hoe zit dat dan … de uitleg
Van de 11.000 restaurants die van ons een score kregen, stonden Noble Kitchen en Rantree in onze top-25. Beluga Loves You hadden wij uitgesloten vanwege een eerdere toekenning. Voor restaurants Eden, Marrees en Graphite geldt dat er geen data beschikbaar was van openbare reviews op TheFork. Daarmee kwamen deze restaurants dus simpelweg niet in de reviews voor en konden wij ze derhalve niet voorzien van een score. Voor Versaen en Zout & Citroen hadden wij een ster zeker niet voorzien op basis van de recensies. Voor Versaen hadden wij geen ster verwacht, omdat de lengte van de reviews voor hun aanzienlijk korter is dan wij in de data zagen voor sterrenrestaurants.

De toegevoegde waarde van tekstuele data
Met dit project hebben we geprobeerd de toegevoegde waarde van tekstuele data aan te tonen. Tekst is overal, maar wordt vaak over het hoofd gezien in analyses omdat het geen cijfermatige data is. Uit onze ervaring van opdrachten bij onze klanten weten dat tekstuele data waardevol is. In dit specifieke geval blijkt het oordeel van de Michelin expert minder goed overeen te komen met de meerderheidsstem van de restaurantbezoekers. De geheimzinnigheid rondom de beoordeling van restaurants voor de toekenning van een Michelinster blijft voorlopig voortbestaan.

Meer inspiratie over (tekstuele) data
Mocht je enthousiast worden over wat je kunt doen met (tekstuele) data dan hebben we hier nog een aantal andere interessante artikelen.

Wil je meer weten van hoe we deze analyse gedaan hebben? Houd dan vooral onze website en andere kanalen in de gaten, binnenkort volgt ons inhoudelijke artikel over hoe we de tekstanalyse hebben aangepakt.

Teruglezen hoe we de voorspelling (voorspelmodel op basis van tekstanalyse) hebben ontwikkeld en tot onze top 10 kwamen? Lees het artikel: Wie krijgt een Michelinster?

Met dank aan Anya Tonne, Dion Parameswaram, Nikki van Gerwen, Terri Seuntjens, Wouter van Gils en Lotte van Bakel (Underlined).

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jurriaan Nagelkerke via onderstaande contactgegevens.

Jurriaan Nagelkerke, Principal Consultant

+31 6 29 62 00 11

j.nagelkerke@cmotions.nl

Laatste nieuws

The Beatles zijn terug? Het bouwen van een Beatles lyrics generator

13 december 2022

In 1964 brachten de Beatles hun iconische nummer “I Want to Hold Your Hand” uit. Vanaf... lees meer

In 2022 gaan we een mooi feestjaar tegemoet! Veel huwelijken verwacht

21 februari 2022

Plan je agenda vrij en zorg voor genoeg feestkleding in je kast, want grote kans dat... lees meer

De belangrijkste trends in data & analytics, toepasbaar in jouw realiteit

27 januari 2022

Net als vorig jaar hebben wij kritisch gekeken naar de belangrijkste trends op het gebied van... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!