Report: Winnen met analytics

3 juni 2015

Op de KLM Business Campus vond 16 april jl. de derde editie van de Cmotions Fact Based Marketing Tour plaats. Google, AdviceGames en Emesa presenteerden op Schiphol aan de ongeveer honderd aanwezigen hoe zij, binnen hun vooraanstaande fact based marketingorganisaties, winnen met analytics en door het toepassen van klantdata hun CRM-strategie optimaliseren. We zetten de belangrijkste punten nog eens voor u op een rij!

Visueel ingesteld? Bekijk onderaan dit artikel de middag terug in een video!

 

Programmatic Marketing

Steeds meer bedrijven beseffen dat een optimale klantbediening voortkomt uit datagedreven marketingbeslissingen. Cmotions definieert succesvol klantwaardemanagement als het vinden van een goede balans tussen de waarde van de klant voor de onderneming en de waarde die de onderneming heeft voor een klant. In zoekmachine advertising (SEA) wordt getracht de klant optimaal te bedienen middels real time bidding. Via programmatic buying worden advertenties geautomatiseerd gekocht en aangeboden, waarbij algoritmes bepalen welke klant welke advertenties te zien krijgt.  Naarmate een zoekterm concreter wordt en dus meer in de richting het eind van de funnel beweegt, vindt er meer SEA plaats. Joris Merks-Benjaminsen, Head of Digital Transformations bij Google:  “Nederland is een leuk land om in te werken: geavanceerd genoeg om vernieuwende dingen te kunnen doen, klein genoeg om een foutje te kunnen permitteren. Toch wordt er in Nederland relatief primitief geadverteerd.” Merks-Benjaminsen voorspelt daarom een verschuiving van programmatic buying naar programmatic marketing. “Binnen 10 jaar wordt 80% van alle advertentiebudgetten gespendeerd aan programmatic marketing. Programmatic marketing is het brengen van de juiste boodschap, naar de juiste consument, op het juiste moment en met het juiste bod, geëvalueerd met de juiste KPI’s over de gehele customer journey, waarbij gebruik wordt gemaakt van real-time data en inzichten.”

 

M-commerce overstijgt E-commerce

Diederick van Thiel opereert als CEO van AdviceGames op het snijvlak van psychologie en technologie. Hij merkt op dat de activity rates van klanten teruglopen naar mate een klantrelatie langer duurt. AdviceGames ontwikkelt platforms waarmee banken en verzekeraars hun online dienstverlening kunnen ‘gamificeren’. Van Thiel: “Het afgelopen jaar zijn er wereldwijd 268 miljard mobiele applicaties gedownload en dit aantal loopt op. In de komende jaren streeft m-commerce e-commerce voorbij.
Ook bij Emesa is de verschuiving naar het mobiele kanaal zichtbaar. Jochem Theunissen, CFO van Emesa, constateert dat 60% van het verkeer op vakantieveilingen.nl van mobiele apparaten afkomstig is. “Grote uitgaven worden echter nog vaker ‘veilig’ vanaf een desktop gedaan, maar ook hier is een verschuiving naar het mobiele kanaal zichtbaar.”

 

Wijsheid en frisheid

In het snel veranderende landschap van fact based marketing management en de daarmee gepaard gaande technologische ontwikkelingen, zijn volgens Merks-Benjaminsen  voldoende mogelijkheden voor de zowel de oudere als nieuwe generatie fact based marketeers. Een two-way mentorship tussen senior management en millennials (generatie-Y young professionals),  kan resulteren in een unieke combinatie van wijsheid en frisheid, die een organisatie in staat stelt primair digitaal te denken.

 

Onderbuikgevoel

Cmotions heeft Emesa in 2010 ondersteund om de klantdata beschikbaar te maken in een marketingdatabase en hier de juiste analyses aan te koppelen. Door de organisatie van goede klantdata te voorzien, kan Emesa op elk moment de juiste veiling aan de juiste klant aanbieden en tevens de inkoop van de veilingstukken optimaliseren.

“Data is pas interessant als je het weet te fileren tot concrete business recommendations”, aldus Theunissen.  “We ontwikkelen de zelfsturende werking van analytics door de toevoer van data. Door marketing intelligence en data analytics te borgen in onze systemen, voorkomen we dat we beslissingen nemen op louter onderbuikgevoel.”

Het beschikken over (grote hoeveelheden) data is dus nog geen garantie tot succes. Peter Reddering, Principal Consultant bij Cmotions, verzorgde met een metaforische presentatie het slotakkoord van de Fact Based Marketing Tour. Reddering: “Winnen met analytics vraagt om totaalvoetbal. Data is het fundament, als de verdediging niet klopt lopen we achter de feiten aan.” Het middenveld legt de verbinding tussen data en de inzichten om de middelen aan het werk te zetten. “Inzet van middelen op basis van de juiste inzichten en voorspellingen zorgt dat je weet wat er gebeurt, op het juiste moment de juiste dingen doet en de meest effectieve en efficiënte inzet van middelen kiest.” Dankzij onze oosterburen worden we er nog pijnlijk aan herinnerd dat alleen mooi voetbal niet genoeg is; het gaat om de doelpunten. Reddering vervolgt: “Uiteindelijk kun je alleen scoren als iedereen op hetzelfde doel schiet. Het afstemmen van de doelen met verschillende stakeholders is daarom de sleutel tot succes.”

We bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan een zeer geslaagd event.

We zien u graag weer op de volgende editie!

 

Bekijk hieronder de middag terug in de aftermovie!

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via +31 (0)33 258 28 30 of info@cmotions.nl.

Laatste nieuws

Prinses Peach gered uit de klauwen van Bowser op de Super Mario Hackathon

4 mei 2023

Op 21 april 2023 hielden we een heroïsche hackathon waarbij 10 teams van KPN, Rabobank, DPG,... lees meer

Rondetafelsessie – donderdagochtend 25 mei

16 januari 2023

Culture eats data strategy for breakfast​ Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer

Nachos Hackathon 2022

7 september 2022

Heb je het al gehoord? Er is weer een crisis op komst: Nederland dreigt een nacho... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!