2 juni 2021
Waarom begint data eigenlijk bij tellen? En hoe leer je een computer dingen? Deze twee vragen hebben we tijdens een ICT-les met kinderen van vluchtelingen en arbeidsmigranten behandeld. Dat mochten we doen voor het programma IMC on Tour. In dit programma krijgen nieuwkomerskinderen les van bevlogen professionals (vrijwilligers) die gepassioneerd vertellen over hun beroep en vakgebied.
Internationale nieuwkomerskinderen worden meestal in één jaar klaargestoomd op speciale opvangscholen. Na dit jaar kunnen zij instromen in het reguliere onderwijs. In het programma van IMC on Tour komen professionals uit verschillende vakgebieden in dit jaar vertellen over hun beroep. Een uniek kijkje in het bedrijfsleven van Nederland. Kinderen kunnen hiermee hun blik richten op de toekomst. En zo een beter beeld vormen wat ze later willen worden. Ook maken ze direct kennis met de Nederlandse samenleving. En met zichzelf.
Onze eerste ontmoeting met de kinderen was bij het taalcentrum waar zij taallessen volgen. Daar legden we uit wat wij elke dag doen met data. En wat data nou eigenlijk is. Door te tellen, kom je steeds meer te weten. Je telefoon of horloge telt je stappen. TikTok telt welke video’s je bekijkt, en voor hoelang. Die data wordt weer gebruikt om jou beter te begrijpen.
Dit was veel informatie, waarbij er ook veel nieuwe Nederlandse woorden werden geleerd. Instagram, Snapchat en YouTube kennen ze allemaal maar al te goed. Maar hoeveel foto’s en video’s worden daar iedere minuut geplaatst? Het raden van deze aantallen was leuk, en gaf een goede indruk hoeveel data er eigenlijk is.
Alle kinderen in onze les gebruiken de filters in Snapchat en Instagram. We konden hen zo uitleggen hoe een computer naar afbeeldingen kijkt. We hebben zelfs laten zien hoe ons zelfgemaakte gebarentaalalgoritme je laat typen door handgebaren aan de webcam te laten zien. De kinderen mochten daarmee een zo lang mogelijk Nederlands woord maken. Ze mochten ook een nieuwe letter verzinnen, waarbij ze moesten nadenken hoe een computer de letter zou herkennen.
De tweede dag kwamen de kinderen bij ons op bezoek. We zijn toen op de stoel van de computer gaan zitten. Wat gebeurt er als een computer je niet begrijpt? Begeleider Izabel (IMC) deed in deze opdracht een computer na. Hoe goed je instructies moeten zijn, werd voor de kinderen zo wel heel duidelijk. Aan de hand van instructies smeerde Izabel een boterham met hagelslag. En dat was nog niet zo gemakkelijk als gedacht!
De dag hebben we afgesloten met een opdracht. Terug naar de manier waarop computers beelden bekijken: als een heleboel pixels. De computer haalt de belangrijkste kenmerken uit een afbeelding door te kijken naar pixels. In deze opdracht maakten de kinderen iets dat een computer ook herkent. In groepjes maakten zij een dier in blokjes; pixels. Ze wisten heel goed de essentie van deze dieren te tekenen. Alle groepjes raadden direct welk dier er was getekend. Het was een dag die veel indruk heeft gemaakt, en waar nog lang over werd nagepraat.
We zijn heel trots dat we samen met IMC on Tour konden bijdragen om deze kinderen een bijzondere les te geven. We vinden het belangrijk om naast commerciële activiteiten ook maatschappelijk betrokken te zijn. Daarom zijn we het programma Who Cares gestart. We richten ons op vier thema’s:
We vertellen je er graag meer over. Ook zijn we continu op zoek naar nieuwe initiatieven. Ideeën en suggesties zijn dus meer dan welkom!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Erik van Nistelrooij via onderstaande contactgegevens.
18 juli 2023
Om blijvende veranderingen in de gezondheidszorg in heel Afrika te stimuleren heeft Amref Health Africa, de... lees meer
1 juni 2022
Stel je voor: boer Jochem die met een VR bril bekijkt hoe het met zijn koeien... lees meer
19 oktober 2021
Week 37 stond in het teken van de jaarlijkse World Cleanup Day. Op deze dag wordt... lees meer