NLP Inspiratie Workshop

24 maart 2021

Artikel geschreven door Jeanine Schoonemann, Principal Consultant

NLP (Natural Language Processing) technieken voor data-analyse van tekst zijn heel interessant en bieden veel mogelijkheden. Onze collega’s Jurriaan Nagelkerke en Wouter van Gils schreven er een hele reeks over (link naar reeks). Na de reeks waren veel van onze collega’s benieuwd hoe ze dit konden toepassen in hun dagelijkse werk.

Daarom organiseerden Jurriaan en Wouter een inspiratie workshop NLP om de collega’s hierin mee te nemen.

 

De potentiële impact van tekstuele data in ons dagelijkse werk

In de blogreeks kwam het al naar voren. Wij zijn data scientists en data analisten. Dagelijks besteden we veel tijd aan het maken van praktische voorspelmodellen voor organisaties, die bovendien eenvoudig te gebruiken zijn. Door NLP technieken te gebruiken kunnen we tekstuele data aan onze bestaande voorspelmodellen toevoegen. Dit blijkt vaak een enorme impact op de voorspelkracht te hebben. Er is mogelijk ook een nadelig effect hiervan. Namelijk dat het voorspelmodel mogelijk minder goed uit te leggen wordt. De mate van ‘blackbox’ kan toenemen.

 

De inspiratiesessie, snel gepland

Ondanks dat er al heel veel en expliciete uitleg in de blogreeks over NLP technieken beschreven stond, gaat er niets boven een uitleg van de schrijver (al was deze wel online in deze tijd). Gelukkig voor ons vinden Wouter en en Jurriaan het leuk om hun kennis te delen en zo was een inspiratiesessie snel gepland.

 

De onderwerpen van NLP die voorbij kwamen

Het was een interessante sessie waarin ze ons meenamen in de wereld van BERT en zijn broers en zussen, RoBERTa en BERTje (nee Ernie was er niet, maar we hebben het wel even over ELMo gehad). Enkele onderwerpen die we hebben aangeraakt:

  • Wat zijn ‘transformer models’?
  • Hoe goed zijn ‘single-shot-models’ voor je eigen use case?
  • Wat is BERT?
  • Wie zijn de broers en zussen van BERT en waarin verschillen ze?
  • Wanneer is het handig om een NLP model als BERT te gebruiken?
  • Waar moet je aan denken als het gaat om data preparatie?
  • Wat is handig om te weten als je de output van een NLP model wil gebruiken?
  • Kan je NLP modellen gebruiken als je geen toegang hebt tot GPU (grafische processor)?

 

Tijd voor experimenteren en leren

Daarnaast hebben we in de sessie veel tijd besteed aan vragen over dit onderwerp en het bespreken van cases waarvan we denken dat het toevoegen van een NLP model nuttig kan zijn. Ook hebben we geëxperimenteerd met BERT en zijn familie om een idee te krijgen hoe wel het model kunnen beïnvloeden door bepaalde waarden of parameters te veranderen. Dit gaf ons veel inzicht over hoe snel de trainingstijd toeneemt wanneer je maar iets van deze parameters ophoogt (zoals epochs en batch size).

 

Samengevat

Ondanks dat we met een hele diverse groep van collega’s waren, variërend van relatief onbekend met NLP tot aan al enige ervaring met NLP en andere tekst analyse technieken, bracht deze workshop voor ieder wat wils. Het was voor niemand saai of juist te ingewikkeld. Heel knap aangezien het onderwerp aardig complex is.

 

Bedankt Jurriaan en Wouter voor deze geslaagde NLP inspiratie workshop!

Benieuwd naar de volgende editie van NLP workshop?

Naar de workshop: Next level text mining

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jeanine Schoonemann via onderstaande contactgegevens.

Jeanine Schoonemann, Principal Consultant

+31 6 55 89 75 12

j.schoonemann@cmotions.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!