Modelplot[R/py]: grafieken om de business waarde van voorspelmodellen bloot te leggen

8 oktober 2018

Artikel geschreven door Jurriaan Nagelkerke, Principal Consultant

Het is voor veel data scientists en data analisten een herkenbare uitdaging: je hebt een – volgens jou – fantastisch voorspelmodel gebouwd om een business probleem mee te tackelen. En dat wil je graag duidelijk maken aan je niet-zo-technische collega’s uit de business. Maar als je dat probeert te doen – met je ROC curves, je AUC measures en je hit rates – zie je vooral glazige blikken en weinig aansluiting. Spreken we wel dezelfde taal?

Afbeelding modelplot - cartoon

R package en Python module

Met R en Python is het mogelijk om hele goede voorspelmodellen te maken. Om die modellen ook nog uit te kunnen leggen en aan te laten sluiten op de vragen die door het hoofd van je business collega’s zingen, hebben Jurriaan Nagelkerke (data science and advanced analytics consultant bij Cmotions) en Pieter Marcus (data scientist bij De Persgroep Nederland) een R package en Python module gemaakt. Deze package/module hebben dezelfde functionaliteit en maken het voor de verschillende programmeertalen mogelijk om aan de hand van vier grafieken (de cumulative lift plot, de cumulative gains plot, de response plot en de cumulative response plot) de kracht van je voorspelmodel met de business te kunnen bespreken. Een voorbeeld hiervan is de cumulative gains plot die hieronder is weergegeven.

 

Cumulative gains - modelplot

Artikelen over modelplot[R/py]

Ter introductie van modelplotr en modelplotpy hebben we twee artikelen geschreven:

Deze artikelen hebben we ook gepubliceerd op modelplot.github.io.

Hierin leggen we de grafieken uit en welke business vragen ze beantwoorden. We laten zien hoe je het installeert en aan de hand van een concreet voorbeeld lopen we vervolgens door de functionaliteit heen.

How to instal modelplotr

 

We hopen dat modelplot[R/py] data scientists en data analisten helpt om het maximale uit voorspelmodellen te halen voor de business. Heb je vragen/opmerkingen/suggesties? Laat het ons dan vooral weten! Dat kan via GitHub of door ons een mailtje te sturen.

 

Happy modelplotting!

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jurriaan Nagelkerke via onderstaande contactgegevens.

Jurriaan Nagelkerke, Principal Consultant

+31 6 29 62 00 11

j.nagelkerke@cmotions.nl

Laatste nieuws

Optimaal klantcontact met Conversational AI

1 augustus 2019

Op 12 september 2019 organiseert Tailo in samenwerking met de Klantenservicefederatie een event over conversational AI.... lees meer

Meet Tailo! Het Conversational Intelligence Platform voor optimale klantrelaties

12 juli 2019

Cmotions en Broad Horizon bundelen hun krachten met de launch van Tailo. De combinatie van data... lees meer

Hoe visualiseer ik data over de omgeving op een kaart in R: Polygon plotting uitgelegd

7 juni 2019

Als data-analist wil je met heldere inzichten je eindgebruikers zo goed mogelijk helpen. Jouw oplossing stelt... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!