Online meetup: een AI gedreven bierkoelkast

29 maart 2021

Artikel geschreven door Anne-Wil IJzelenberg, Consultant

In tijden als deze kijken we allemaal reikhalzend uit naar het moment waarop we weer fysiek bij elkaar kunnen komen. Een tijd waarin onze agenda weer vol staat met evenementen om ons op te verheugen. Helaas ziet de realiteit er nog anders uit, maar dit betekent niet dat we elkaar niet kunnen blijven inspireren, enthousiasmeren en motiveren.

Daarom organiseerden wij op woensdag 10 maart een online Meetup, met een wel heel inspirerende spreker, namelijk niemand minder dan onze oud Cmotions collega en freelance senior data scientist Willem van der Geest.

In zijn vrije tijd zit Willem graag in zijn mooie overdekte zithoek in de tuin. Daar hoort natuurlijk een lekker biertje bij, om optimaal van deze prachtige plek te genieten.

 

Bier koelend whiskyvat FRITS

Alleen maar stilzitten doet hij echter niet, want zelfs in zijn vrije tijd is hij bezig om nog meer mogelijkheden van AI te ontdekken. Zo ontstond het idee om een persoonlijk, bier koelend whiskyvat te ontwikkelen, die de finishing touch geeft aan dat heerlijke plekje in de tuin.

Tijdens de Meetup heeft Willem ons meegenomen in de ontwikkeling van zijn bier koelend whiskyvat FRITS (Fridge that Recognizes beer-Images and Takes actions to Serve guests). FRITS bestaat uit een Raspberry Pi (dit is een klein computertje), een powerbank voor stroom, een camera om foto’s te maken (geïnstalleerd in ton), een LED STRIP, aangesloten op GPIO pinnen (general purpose input/output) en een klein speakertje.

FRITS kan hiermee aangeven welk merk bier er in het vat ligt, een ambilight laten branden in de kleur van het biermerk wat in het vat ligt én een appje sturen naar je partner of huisgenoot om aan te geven welk merk bier er nog ingeslagen moet worden bij het boodschappen doen. Stap voor stap heeft Willem ons uitgelegd hoe hij tot dit mooie resultaat gekomen is.

 

Meetup bierkoeler

Meetup bericht

 

Hoe werkt het?

Nadat alle hardware op orde was, kon de data collectie beginnen. Dit heeft hij gedaan via Google Images, door verschillende afbeeldingen van biermerken en flesjes te zoeken en verzamelen. Vervolgens heeft hij twee algoritmes gebruikt, object detection (Faster R-CNN) en image classification (ResNet34) en ons de werking hiervan uitgelegd. Daarna was het tijd om ons meer te leren over feature extraction. Het doel hiervan is om meer informatie uit een afbeelding te halen. Hiervoor wordt gewerkt met een kernel (een kleine matrix) waarmee een convolutie gedaan wordt met een afbeelding.  Met behulp van pooling en flattening wordt uiteindelijk een convolutional layer gecreëerd die als input laag gebruikt wordt in een neuraal netwerk. Dit neutrale netwerk moet getraind worden met als gewenst resultaat om steeds beter te voorspellen welk biermerk er in het vat ligt.

Aan het einde van de presentatie moest er natuurlijk wel bewijs geleverd worden dat FRITS ook echt werkt. We kregen daarom een live demo, waarin we konden zien dat FRITS écht doet wat Willem ons beloofd had! Bij uitstek een moment om met elkaar op te proosten, maar dit bewaren we tot de eerstvolgende fysieke Meetup.

 

Meer weten

Wil je meer weten over Willem of zijn interessante projecten, neem dan vooral even een kijkje op zijn website. Hou daarnaast onze pagina’s in de gaten, want in juni hosten we weer een gloednieuwe (fysieke of digitale) editie van onze Meetup!

 

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Anne-Wil IJzelenberg via onderstaande contactgegevens.

Anne-Wil IJzelenberg, Consultant

+31 6 46 99 32 73

a.ijzelenberg@cmotions.nl

Laatste nieuws

De leukste kennismaking met data

5 juli 2023

Wil jij jouw collega’s op ludieke wijze laten kennismaken met datagedreven werken? Geef ze op voor... lees meer

Vind jouw risicovolle bestanden volgens AVG met onze DriveScanner

17 april 2023

In elk bedrijf is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat we alleen de documenten... lees meer

Rondetafelsessie – donderdagochtend 25 mei

16 januari 2023

Culture eats data strategy for breakfast​ Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!