Marketing Marketing

9 februari 2016

Artikel geschreven door Kees Groenewoud, Partner

Er is volgens mij geen woord dat zo vaak gebruikt wordt in het maken van nieuwe samenstellingen als het woord ‘marketing’. Ooit heb ik eens een verzameling aangelegd en voor ik er erg in had, had ik al een indrukwekkend rijtje van zo’n 80 woorden die allemaal met marketing te maken hadden. Van Senioren marketing tot jeugd marketing, van citymarketing tot plattelandsmarketing. Zelf heb ik ooit eens – bij wijze van grap – het woord worst marketing geïntroduceerd en binnen no-time en tot mijn verbazing werd het door mijn omgeving volkomen serieus genomen. Maar daarover een andere keer verder.

 

Micro-Marketing

Een samenstelling met marketing die op dit moment een revival ondergaat is het woord micro-marketing. Ik kom het in ieder geval de laatste tijd zorgwekkend vaak tegen. Ik heb toch maar even opgezocht wat het betekent. De grappigste definitie kwam ik tegen op marketing online: micro marketing maakt geïndividualiseerde massa marketing mogelijk. …….. Ik raad je overigens aan om wiki marketing er eens op na te slaan. De titel van deze site heb ik helaas niet verzonnen …..

Er zijn veel uiteenlopende definities te vinden van het woord marketing. Als je dus marketing gaat combineren met een ander woord, bijvoorbeeld, consumenten, dan wordt maar beperkt duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Je doet iets richting of ten behoeve van consumenten, maar wat dat dan is, dat is weer afhankelijk van welke definitie je hanteert. Ben je aan het plannen, of ben je aan het uitvoeren, ben je aan het ruilen, of transacties aan het doen. Allemaal verschillende componenten van definities die gangbaar zijn.

Volgens enkele bronnen die ik heb geraadpleegd heeft micro marketing sterk te maken met een aanpak die zich richt op kleine groepen (potentiele) afnemers, veelal met geo-demografische kenmerken. En ik altijd maar denken dat dit ook al onderdeel was van ‘gewone’ marketing. Maar goed.

 

De essentie van Marketing

Eigenlijk zijn al die samenstellingen helemaal niet nodig, want wat is nou echt de essentie van marketing? Marketing gaat altijd uit van de afnemer, de klant dus. Klanten zijn op twee manieren verschillend: enerzijds verschillen ze in behoeften, anderzijds verschillen ze in waarde. Op basis van dit verschil beoogt marketing een zo goed mogelijke match te maken tussen dit onderscheid aan de ene kant en de competenties van de organisatie die die behoeften moet invullen aan de andere kant. De activiteiten die daarvoor nodig zijn en dus onderdeel zijn van die match, vallen allemaal binnen de marketing discipline.

Aantallen of demografische kenmerken zijn dus eigenlijk niet relevant. Waar het om gaat is een zo effectief en efficiënt mogelijke bundeling van afnemers op basis van behoefte en waarde. En of dit dan resulteert in ‘micro’, tja, dat wordt weer bepaald door de waarde. Overigens is dat een problematiek waarbij wij als data gedreven marketeers graag ondersteunen om hier inzicht in te geven. Maar dat mag duidelijk zijn.

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Kees Groenewoud via onderstaande contactgegevens.

Laatste nieuws

Hoe ga ik om met mijn emoties?

2 november 2022

Een inleiding in Emotie Detectie Als je geïnteresseerd bent in NLP (natural language processing), dan ben... lees meer

Customer journey analytics versus klantonderzoek

2 november 2022

Regelmatig krijgen wij van opdrachtgevers de vraag wat het verschil of de verhouding is tussen Customer... lees meer

Een bezoek aan het Microsoft Technology Center

1 juni 2022

Stel je voor: boer Jochem die met een VR bril bekijkt hoe het met zijn koeien... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!