Mapathon Malawi @ Cmotions

21 november 2017

Artikel geschreven door Wouter van Gils en Hanneke Bosman

Voor onze opdrachtgevers en in ons dagelijks leven vinden we het normaal om gebruik te maken van gedetailleerde geografische kaarten. Of we nu potentieel cultureel bezoek binnen gemeenten weergeven, de route naar een pinautomaat zoeken, optimale looproutes voor een deur-tot-deur bezoek berekenen of de landelijke herkomst van telefonische vragen plotten op een kaart: het gaat gemakkelijk en veel geografische gegevens zijn vrij beschikbaar.

Er zijn echter delen van de wereld waar de beschikbaarheid van geografische informatie helemaal niet zo vanzelfsprekend is en de behoefte aan dergelijke informatie erg groot is. De effectiviteit van lokale hulpverlening is enorm gebaat bij de beschikbaarheid van goede kaarten. Hiermee weten hulpverleners precies waar getroffen dorpen en huizen liggen en of deze bereikbaar zijn via de weg.

 

Missing Maps

Vanuit Cmotions organiseren we geregeld evenementen onder de titel ‘Who Cares?’ waarbij we ons inzetten voor maatschappelijke doelen. Met behulp van Missing Maps is het mogelijk om ons steentje bij te dragen en een gebied in kaart te brengen waar dringend behoefte aan is. Missing Maps is een initiatief van het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Vrijwilligers maken tijdens een Missing Maps Mapathon, zonder voorkennis, kaarten voor het goede doel. Met behulp van recente satellietbeelden kunnen vrijwilligers met een online tool wegen, gebouwen en rivieren intekenen. Deze kaarten worden in ontwikkelingslanden ingezet door artsen en hulporganisaties voor overzicht, om de weg te vinden, en voor data-analyse.

 

Op vrijdag 17 november 2017 heeft Cmotions een Mapathon georganiseerd. Tijdens de Mapathon hebben we samen met 15 collega’s van Cmotions een deel van Malawi in kaart gebracht. Met de kaarten kan Malaria effectiever worden bestreden in gebieden doordat duidelijk is voor lokale hulpverlening waar er huizen staan en hoe deze bereikbaar zijn. Koos Krijnders, gepensioneerd cartograaf en vrijwilliger voor het Rode Kruis, heeft ons tijdens de sessie begeleid. In een paar uur tijd hebben we duizenden gebouwen en kilometers weg en voetpad toegevoegd aan de kaart van Malawi. Lokale hulpverlening controleert en verrijkt de input waardoor steeds meer mensen bereikbaar worden voor behandeling en preventie van Malaria.

Wil je ook een Mapathon organiseren of zelfstandig meehelpen met het in kaart brengen van gebieden? Registreer je dan op Openstreetmaps, bekijk actuele projecten waar hulp nodig is of laat je inspireren door lokale initiatieven.

Tot slot: we besteden allemaal veel tijd op onze smartphone. Wist je dat je met behulp van een paar minuten per dag een bijdrage kunt leveren via je smartphone? Download de App Mapswipe waarmee je op recente satellietbeelden met één swipe of click aangeeft of er bebouwing te zien is.

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wouter van Gils of Hanneke Bosman via onderstaande contactgegevens.

Wouter van Gils, Consultant

+31 6 15 46 99 17

w.v.gils@cmotions.nl

Hanneke Bosman, Consultant

+31 6 31 94 18 72

h.bosman@cmotions.nl

Laatste nieuws

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, “Who Cares?”

18 januari 2018

Een van mijn belangrijkste drijfveren om te starten met “Who Cares?” was het verlangen om... lees meer

Cmotions @ Talent Event 2017

29 november 2017

Afgelopen week (24 en 25 november) vond de eerste editie van het Talent Event plaats in... lees meer

DDMA Data Dag 2017 Hot Topic: De marketingtoepassing van A.I. en machine learning

27 november 2017

‘Enabling customer experiences’ is het thema van de DDMA Data Dag 2017 in Pakhuis De... lees meer