Hoe visualiseer ik data over de omgeving op een kaart in R: Polygon plotting uitgelegd

7 juni 2019

Artikel geschreven door Wouter van Gils, Senior Consultant

Als data-analist wil je met heldere inzichten je eindgebruikers zo goed mogelijk helpen. Jouw oplossing stelt hen in staat om waarde voor hun organisatie uit die data te halen. Wanneer je eindgebruiker handig is met data en analytisch inzicht heeft, dan is het uitleggen van resultaten kinderlijk eenvoudig. Echter, niet alle stakeholders zijn in staat om de mogelijkheden van jouw oplossing te begrijpen. In dat geval is datavisualisatie een krachtig middel om de potentie van data eenvoudig inzichtelijk te maken.

 

De kracht van datavisualisatie met polygon plotting in R

Datavisualisatie geeft de belangrijkste inzichten uit de omgevingsdata in één oogopslag weer. Wil jij dit ook kunnen? In de video hieronder leggen we stap voor stap uit hoe gemakkelijk het is om data met een geografisch element te visualiseren in analytische tool R.

 

Beschikbare openbare data voor polygon plotting

In dit voorbeeld maken we gebruik van openbaar beschikbare gemeente data. Dit zijn data over de eigenschappen van inwoners en een GeoJSON databestand. GeoJSON is een veelgebruikt dataformaat voor geografische technologieën en services. Vooral omdat het simpel, licht en recht door zee is. We gebruiken het leaflet package in R omdat het goed en direct om kan gaan met GeoJSON data.

 

Het eindresultaat: visuele weergave in een HTML bestand

Het eindresultaat is een HTML-bestand dat je kunt gebruiken in rapportages, op een webpagina of in een dashboard in R (Flexdashboard / Shiny). In deze video nemen we je mee in de basis voor het visualiseren van geografische data in R met ‘leaflet’. Er zijn veel opties die je eenvoudig kunt toevoegen. Het R-script en de databestanden kun je hier downloaden.

 

Handig om te weten over databeveiliging

Een kleine notitie over de databeveiliging: de output is een los HTML-bestand. Dat wil zeggen dat er geen informatie-uitwisseling is tussen een webserver en het bestand. Voor de zekerheid is het handig om alleen data aan de GeoJSON toe te voegen die je ook wilt delen met degenen die toegang krijgen tot je output-bestand.

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wouter van Gils via onderstaande contactgegevens.

Wouter van Gils, Senior Consultant

+31 6 15 46 99 17

w.v.gils@cmotions.nl

Laatste nieuws

Optimaal klantcontact met Conversational AI: 12 september

10 september 2019

Event Tailo en Klantenservicefederatie Op 12 september 2019 organiseert Tailo in samenwerking met de Klantenservicefederatie een... lees meer

Educatie event op 14 november: De kracht van innovatie in educatie

29 augustus 2019

  Educatie event op 14 november 2019 Graag nodigen wij je uit voor het Educatie event... lees meer

Deep Art – Cmotions leert schilderen

27 augustus 2019

  Van het data tijdperk naar het informatie tijdperk Data is de nieuwe olie. Een veelgehoorde... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!