Maandag 7 mei waren wij aanwezig bij het ‘Analytics in Sports’ conference in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Naast een balletje trappen op het grasveld, hebben we een zeer interessante en inspirerende dag gehad. Op deze dag waren er 39 sprekers verdeeld over een drietal tracks: Sports Teams, Federations and Leagues; Brands, Fans and Engagements; en Sports Technology, Technical and Data Science. We nemen je hierbij even mee in wat we ervan hebben opgestoken!
De Johan Cruijff ArenA, die het event hostte, had zelf ook een tweetal talks. In de eerste talk, door Henk van Raan (CIO van het stadion) werd er verteld over waar de ArenA vandaan kwam; dat het gebouwd werd in 1993, toen sustainability nog niet zo’n belangrijk woord was als hedendaags. Ze hebben hoge doelstellingen neergezet (carbon neutral) voor de komende jaren en samen met de gemeente afgesproken dat ze een voorloper gaan zijn op het gebied van sustainability voor Amsterdam (Zuid Oost). Dit was het haakje naar de rest van de doelstellingen, dat naast basis infrastructuur, veiligheid, facility management ook customer journey en fan experience omvat. Zo wil de Johan Cruijff ArenA niet alleen een Smart Stadium worden, maar onderdeel van en vooral ook trekker van Smart City South East zijn. Ze hebben 50 miljoen euro uitgetrokken om de Fan Experience in de komende jaren te verbeteren. Hier ging de tweede talk van de ArenA, door Sander van Stiphout en Max Reckers, dieper op in. Hierbij lieten ze dashboards zien met inzichten over onderwerpen van ticketing tot aan de kwaliteit van het gras. Deze konden realtime getoond worden. De concrete voorbeelden die Max Reckers liet zien, waren zeer interessant. Het ging over welke data je kan inzetten voor inzichten en daar snel beslissingen op kan nemen.
Rick Cost is Coordinator Physical Training bij Feyenoord. Rick nam ons in een interessant betoog mee in de rol die data & analytics speelt bij de trainingsopbouw en -opzet bij Feyenoord. De grootste uitdaging hierbij is de ideale combinatie te vinden tussen (data) wetenschap en de praktijk. Waardoor de spelers van Feyenoord het fysiek kunnen opbrengen om 90 minuten lang hun beste voetbal te spelen.
Rick handelt hierbij ‘on the edge of chaos’. Dit betekent dat zijn methoden niet gebaseerd zijn op statische, langdurig repetitieve oefeningen. Zijn trainingen bevatten juist altijd korte, dynamische en wedstrijd-gerichte oefeningen. Het uiteindelijke doel van zijn methodiek is om de spelers sneller, lichtvoetiger en flexibeler te maken. Deze doelen zijn vastgelegd in het fysieke DNA van de club. Hierin zijn vijf specifieke doelstellingen vastgelegd waaraan iedere speler van Feyenoord – en dus ook diens trainingen – moet voldoen. Door middel van data & analytics heeft Rick een model ontworpen waarmee hij vervolgens alle trainingen invult en meet. Dit model heeft twee parameters:
Met de uitkomsten van deze methodiek kan Rick trainingen periodiseren, feedback verzamelen over de trainingsintensiteit, specifieke posities trainen voor een wedstrijd en specifieke oefeningen opzetten voor een wedstrijd. De volgende stap voor het model is gebruikmaken van interne parameters waarmee de correlatie, tussen de mentale en fysieke toestand van een speler, bepaald kan worden.
De Sport Technology, Technical and Data Science had voor ons als Data Savvy sporters de meeste aantrekkingskracht. Hier hebben we de meeste talks dan ook in gevolgd. Er waren een aantal kleinere talks. Zo vertelde Johan over hun open publieke API’s om data delen aan te moedigen; Game On over realtime birds-eye video voor trainers; en Mylabs over hoe ze in massa events, zoals hardloopwedstrijd, tijden meten.
Eén van de opvallendste trends in Sport Technology is automated video. Met deze technologie kan straks iedere (amateur-)club met weinig middelen toch een professionele televisie-uitzending van een wedstrijd kan uitzenden.
Een aantal bedrijven richten zich vooral op de techniek. Er worden bijvoorbeeld drie camera’s langs het voetbalveld geplaatst en de beelden worden aan elkaar geplakt. Een algoritme herkent waar de bal is en waar het leeuwendeel van de spelers zich bevindt. Op die manier kan de wedstrijd in beeld worden gebracht zoals we gewend zijn, zonder dat er cameramannen en een regisseur nodig zijn. Andere bedrijven ontwikkelden technieken voor player recognition, zodat er op de juiste momenten geautomatiseerd statistieken getoond worden. Bijvoorbeeld na een doelpunt of bij een wissel.
Deze technieken moeten ervoor zorgen dat in de nabije toekomst vrijwel elke amateurwedstrijd beschikbaar wordt op het internet. En de volgende stap? Misschien wel geautomatiseerd wedstrijdcommentaar zoals we dat FIFA ook al gewend zijn…
Ook in de track van Sport Technology vertelde SciSports hun verhaal en hun ambities. SciSports timmert goed aan de weg, ze hebben aardig wat investeringen binnen gehaald de afgelopen periode en ook nu was de zaal bomvol.
Het verhaal van SciSports begon toen ze Football Manager wilden nabouwen met echte data en de founder bij FC Twente zijn thesis schreef over hoe data kan helpen bij scouting. Inmiddels zijn ze flink gegroeid en hebben ze een, puur op data gebaseerd, scoring systeem om spelers te ranken: Neymar is op dit moment de beste speler ter wereld en de Ligt de beste onder 19. Het is dan ook niet opvallend dat De Ligt dinsdag de ‘Johan Cruijff Talent van het Jaar’ prijs heeft gewonnen.
Op basis van deze data kunnen ze spelers en clubs helpen een goede match te vinden. Zo hebben ze Memphis Depay aanbevolen naar Lyon te gaan. Konden ze laten zien dat, toen Weghorst transfervrij bij Emmen wegging, hij altijd op de goede plek stond en de juiste goals maakte. En hij daarom een goede aankoop zou zijn. Ook konden ze zien dat Jaap Stam onterecht is weggestuurd omdat Ferguson zag dat hij minder tackels maakte, terwijl zijn tackels juist efficiënter werden. Verder is SciSports ver in de ontwikkeling van BallJames. Een systeem met een viertiental camera’s dat het spel omzet in een 3D weergave. Op basis van deze positional en event data kunnen ze spelers, scheidsrechters en de bal volgen. Vervolgens kunnen ze dit omzetten naar statistieken per speler of simulaties runnen op verschillende tactieken. Op zowel het niveau van de speler als op het niveau van het team. In een later stadium zou dit zelfs kunnen dienen voor VR of hologram doeleinden.
Jerome Durussel, datascientist van Catapult Sports gaf een interessante presentatie over wearables. Deze kastjes geven vanuit verschillende sensoren data door over de prestaties van een atleet. Met deze wearables kunnen analisten de prestaties en belasting van een lichaam volgen en vergelijken met eerdere metingen.
Een van de vele toepassingen is om te bekijken of een atleet al volledig genezen is van een blessure. Vanaf de buitenkant kan het eruit zien of een atleet zijn lichaam weer volledig belast en dus weer fit is. De data spreekt dit vaak tegen. Hierin zie je abnormaliteiten ten opzichte van eerdere metingen. Dit zijn resultanten van bijvoorbeeld net een ander loopgedrag om de beschadigde spieren (al dan niet bewust) te ontzien. De data helpt in dit geval verder blessureleed te voorkomen.
De uitdaging in dit veld is om per persoon een goede benchmark te krijgen. Immers, wanneer is iemand ‘normaal’? Aan het begin van een seizoen is iemand misschien nog ‘te fit’ waardoor de benchmark te hoog komt te liggen. Uitdagingen waar nu nog geen antwoord op gevonden is, maar gezien de snelheid van de ontwikkelingen zal ook hier snel een antwoord op komen.
Eén van de meest interessante presentaties van de dag kwam op naam van Xsens. Xsens heeft een geavanceerd pak ontwikkeld dat 3D bewegingen in kaart kan brengen. Hiermee kunnen zeer nauwkeurig de positie, snelheid en richting van diverse lichaamsdelen worden bepaald.
Het pak bestaat feitelijk uit een verzameling sensoren die continu signalen afgeven over de positie die zij innemen ten opzichte van andere sensoren op het lichaam. Doordat deze sensoren op diverse lichaamsdelen (zoals onderarm, bovenarm, onderrug, hamstring, etc.) zijn geplakt, kan een simulatie worden gemaakt van de houding en bewegingen van de testpersoon. Met deze simulatie kunnen bijvoorbeeld krachten op gewrichten worden vastgesteld.
De toepassingen voor deze techniek zijn eindeloos. Zo wordt het systeem door autofabrikanten gebruikt om de belasting op spieren te bepalen wanneer men in de auto stapt. En kunnen arbo-organisaties de houding van personen met hevige rugklachten onder de loep nemen. Maar ook in de sport kan Xsens interessante inzichten leveren. Hoeveel extra sprongkracht moet een atleet leveren om die extra draai te kunnen maken? Of hoe kan de houding van een roeier verder worden verbeterd?
Xsens levert sporters daarmee een flinke berg data en nieuwe inzichten op. En als één ding duidelijk is geworden tijdens dit congres, is het wel dat de sportwereld een behoorlijke inhaalslag aan het maken is als het gaat om het gebruik en de acceptatie van data. We zullen dus zeker nog meer van Xsens gaan horen!
Met een vlot Australisch accent neemt de CEO en oprichter, Luke McCoy, zelf ons mee in het concept achter zijn platform. Zijn doel: voorzien in geautomatiseerde productie van sportwedstrijden voor clubs die daar zelf het budget niet voor hebben.
Dit product speelt in op de behoefte die clubs hebben om sportwedstrijden uit te zenden voor hun – vaak lokale – fans en zo mogelijk hier nog iets aan te verdienen met advertenties.
Voor adverteerders zijn die wedstrijden niet erg interessant, omdat het aantal kijkers vaak beperkt is. Daarnaast is er veel variatie in de productie, het tonen van informatie, advertenties, etc.. De toegevoegde waarde zit dan ook in de grote aantallen van al die kleine clubs samen en een standaard template om advertenties te tonen. En dat is precies hoe LIGR de brug probeert te slaan tussen adverteerders en clubs.
LIGR is een productieplatform dat de informatie- en reclame lagen op het beeldmateriaal verzorgt en zorgt voor een standaard template om het geheel wat professioneler te laten ogen. Zij kopen de wedstrijdinformatie – doelpunten, rode kaarten, etc. – zelf in en laten op belangrijke momenten in een wedstrijd een reclame zien van één van de adverteerders. De clubs hoeven alleen nog een degelijk camerasysteem aan te schaffen, liefst geautomatiseerd. Luke noemt o.a. ‘Pixellot’ als partij die ‘filmen zonder cameraman’ mogelijk maakt.
De heer McCoy demonstreert zijn product. We zien een amateurvoetbal wedstrijd waar netjes vooraf de spelers informatie en de stand in beeld komen. Als er een doelpunt wordt gemaakt, dendert er vervolgens een animatie van sponsor Veolia over de volledige breedte van het beeld. Weinig subtiel, maar het ziet er gelikt uit. Helemaal wanneer je bedenkt dat het systeem de timing van de informatielagen automatisch bepaalt. Aan het proces komen geen handen meer te pas, wat het hele concept goed schaalbaar maakt.
Op de agenda van LIGR staat o.a. het toevoegen van meer live informatie. Bijvoorbeeld dat je boven een speler ziet hoeveel punten de speler tot nu toe in de wedstrijd heeft gescoord, of hij gele kaarten heeft. Al met al een degelijk verhaal van de Australiër over het geautomatiseerd creëren van content en mogelijk een goed idee voor je lokale korfbal club.
Kortom, een zeer inspirerende dag!
Simon, Kjeld, Hugo, Willem, Joost en Jeroen
13 december 2022
In 1964 brachten de Beatles hun iconische nummer “I Want to Hold Your Hand” uit. Vanaf... lees meer
21 februari 2022
Plan je agenda vrij en zorg voor genoeg feestkleding in je kast, want grote kans dat... lees meer
27 januari 2022
Net als vorig jaar hebben wij kritisch gekeken naar de belangrijkste trends op het gebied van... lees meer