Hoe apps, digitaal vertrouwen en samenwerking blockchain tot een disruptor maken

8 juni 2017

Woensdag 7 juni 2017 vond op de thuisbasis van Rockstart aan de Herengracht in Amsterdam de 49e editie van Bitcoin Wednesday plaats. Bitcoin Wednesday is een initiatief dat iedereen met enige interesse in de ontwikkeling van de bitcoin en blockchain verwelkomt. Met deze editie sprekers van Loyal Garden, TNO en Coindash. Wat hebben we geleerd?

 

De toepassing – niet de technologie – is de ‘disruptor’

Chief Technology Officer Egbert-Jan Sol van TNO (en programmadirecteur van Smart Industry) heeft in zijn verhaal vooral als doel om blockchain concreet te maken. We staan enkel aan het begin van de Gartner Hype cycle en zijn nog geen tien jaar onderweg. Kort na het vallen van de Lehman Brothers bank in 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn bepalende paper over blockchain. Sol maakt duidelijk dat de toepassing de daadwerkelijke ‘disruptor’ is – niet de techniek. Sinds dertig jaar geleden met de komst van internet zijn TCP/IP en DNS de technologie; social media is de toepassing die baanbrekend is. Nu is blockchain de technologie, maar bitcoin (de cryptovaluta) is de toepassing, de ‘killer app’ die de samenleving mogelijk verandert.

 

 

Blockchain opent een nieuwe financiële wereld

Ook de marketing director van Coindash, Ram Avissar onderschrijft het belang van de toepassing. Coindash verzorgt een platform dat innovatieve investeerders een portfolio in cryptovaluta (zoals bitcoin en ether) laat beheren. Investeringen worden namelijk in toenemende mate niet via traditionele beursgangen in gebruikelijke valuta, maar steeds vaker online via digitale valuta gedaan. Initial Coin Offerings (ICOs) kunnen worden gezien als een variant op de klassieke Initial Public Offerings (IPOs) op de beurs. Een ICO is praktisch het initieel financieren van investeringen met cryptovaluta.

Een nichemarkt? De marktkapitalisatie van cryptovaluta is in 2017 de 100 miljard Amerikaanse dollar gepasseerd. Dat is het dubbele van 2014. In het jaar 2016 werd er wereldwijd via cryptovaluta 300 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd. Dat aantal werd opnieuw gehaald in enkel het eerste kwartaal van 2017. De verwachting is dat we dit jaar over de 1 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen gaan. En mocht het nog steeds een kleine wereld lijken – de ontwikkeling in de markt is van een enorm tempo. De ICO van bedrijf Matchpool haalde in één dag een equivalent van zes miljoen dollar op. De ICO van bedrijf BAT haalde binnen één minuut cryptovaluta ter waarde van 36 miljoen dollar op. En het is niet eens meer enkel de bitcoin. Waar enkele jaren terug deze ‘munt’ de ICOs domineerde met 85%, is dat aantal geslonken tot 45%. Wordt de bitcoin kleiner? Nee, de taart wordt groter. Via benchmarks, volgen van prijzen, direct kopiëren van beleggingsstrategieën en een juridisch ecosysteem heb je als belegger met Coindash een schaalbaar overzicht. Gebruikersgemak zou een grotere pool van investeerders moeten opleveren. En ook voor Coindash is een ICO in plaats van een IPO waardevol. Investeerders zijn bekend met de principes van cryptovaluta waardoor er onder de geldschieters ook een groep gebruikers van Coindash zal zitten. En dat is belangrijk, want de service is voor benchmarking juist gebaat bij gebruikersdata. En vanzelfsprekend, het business model zit in de ontvangst van een kleine betaling voor een gebruiker (investeerder) die een andere gebruiker gaat volgen via het platform.

 

 

Blockchain vereenvoudigt loyaltyprogramma’s

Ron Dijkstra (CEO) en Kiril Ivanov (CTO) van Loyal Garden hebben een andere toepassing. Loyal Garden brengt loyaliteitsprogramma’s van verschillende aanbieders via blockchain samen. Opvallend is dat er tal van dit soort programma’s zijn. Tussen 2000 en 2017 zijn de opbrengsten van loyaliteitsprogramma’s verdrievoudigd en vertegenwoordigen ze wereldwijd inmiddels een miljardenindustrie. Toch vertoont slechts de helft van de deelnemers aan loyaliteitsprogramma’s activiteit. Waarom komen die programma’s niet samen op een uniforme manier? Blockchain zet de deur open voor transacties op globale schaal. Loyal Garden is een gecentraliseerde portemonnee die in een web-based applicatie wordt gebracht. Deelnemers verzamelen hun punten in de vorm van ‘coins’ per programma. Een coin gekregen bij Albert Heijn is bijvoorbeeld een blauw muntje, en bij Jumbo een gele. Binnen Loyal Garden kunnen vervolgens deze blauwe en gele munten tegen elkaar ingewisseld worden. Een onderliggende relatieve verhouding uitgedrukt in bitcoins of een andere valuta, bepaalt de relatieve waarde.
Deelnemende bedrijven bepalen zelf of punten van hun programma uitgewisseld morgen worden tegen punten van een ander bedrijf. Bedrijven krijgen meer grip op hoe hun klanten omgaan met de punten die ze ontvangen. Een ‘achterkant’ met analytics geeft een bedrijf een weergave van de ‘balance’ die een klant heeft: hoeveel punten zijn er in bezit van de klant en hoe gaat hij of zij om met inzet of inwisseling hiervan? Er ontstaat meer inzicht in de interactie met de eigen loyaliteitsprogramma’s. Partijen waarbij loyaliteitspunten kunnen worden ingezet (bijvoorbeeld een MKB-bedrijf), kunnen zich via Loyal Garden beter kenbaar maken aan de klant.

Een gemiddeld huishouden telt deelname aan 14 tot 20 loyaliteitsprogramma’s. Klanten krijgen met Loyal Garden een gecentraliseerde verzameling van hun punten. Alle transacties worden vastgelegd in blockchain middels een ‘smart contract’. Er is zelfs een functionaliteit op komst die gebruikers in staat stelt met geld van een MasterCard loyaliteitspunten te kopen op het platform.

 

 

Blockchain & co faciliteren digitaal vertrouwen

De reden waarom we als mensheid verder zijn dan dieren, is volgens Egbert-Jan Sol onze gave tot communicatie. Waar groepen apen een maximaal communicatiebereik van honderd en dolfijnen een maximum van duizend soortgenoten hebben, zijn mensen er inmiddels in geslaagd een miljard medemensen te verbinden. Toch zijn we er tot op heden niet in geslaagd om in dat gigantische digitale netwerk vertrouwen op te bouwen: “On the internet, no one knows you’re a dog” (Peter Steiner, The New Yorker). Via technologie van PGP (pretty good privacy) worden voor encryptie en decryptie (versleuteling bij verzending en ontcijfering bij ontvangst) twee verschillende sleutels (asymmetric keys) gebruikt. Daarnaast vereist het principe van de Byzantine Tolerancy dat alle betrokken partijen akkoord gaan met een beslissing. En niet – van de geschiedenis moet je leren – blind het commando van hun mogelijke kwaadwillende leider volgen. PGP en Byzantine Tolerancy samen vormen een goed koppel om het digitale vertrouwen te vergroten. Daar bovenop komt nog dat fysieke afstand teniet wordt gedaan omdat blockchain ‘blocks’ van transacties maakt en die ieder kwartier op een willekeurige plaats in de wereld verwerkt. Waar het als handelaar in aandelen uitmaakt hoeveel fysieke afstand er is tussen jou en de computer, wordt dit effect in blockchain weggewerkt.

 

Blockchain pakt de digitale ‘middle men’ aan

Het internet van vandaag is de plaats waar de service providers (Uber, Airbnb) het grote geld verdienen. Opvallend genoeg zijn het platformen zónder taxi’s en hotels. Blockchain decentraliseert internet opnieuw. Wat als onderlinge transacties van Uber en Airbnb niet via hun eigen servers, maar via een centrale blockchain zouden worden vastgelegd? En wat als deze platformen zelf niet meer eigenaar zijn van hun data? In blockchaintechnologie is iedereen eigenaar van de data en zijn alle transacties honderd procent transparant. Centralisatie van de administratie haalt de meerwaarde van een middle men – dat wil zeggen aangaande bezit van data – onderuit. Blockchain kan daarnaast privacy teruggeven aan de gebruiker. Een belangrijk principe binnen het concept is namelijk om digitale identiteit zoveel mogelijk af te schermen en juist zoveel mogelijk data buiten beschouwing te houden. Voor een transactie tussen twee personen zijn enkel een unieke ID en kenmerken van de transactie zelf nodig. Het platform Coindash voegt de daad bij het woord: weergegeven ICO-portefeuilles van andere beleggers zijn anoniem.

 

Blockchain pakt ook de traditionele ‘middle men’ aan

Het is begrijpelijk dat banken vooraan staan in de rij van blockchain ‘adopters’. Tegelijkertijd is dat ironisch, omdat de ultieme blockchain juist geen autoriteit, maar volledige transparantie en decentralisatie kent. Blockchain stelt de toekomstige rol van de bank ter discussie. In een perfecte wereld van ‘smart contracts’ is er geen centrale functie. Worden financiële instellingen uiteindelijk enkel serverparken? Of ontwikkelen ze alternatieve blockchaingerelateerde services, zoals beheer en beveiliging van digitale portemonnees?

Een gemiddelde dag of nacht in de Rotterdamse haven staat bol van communicatie. Transporteurs die de rest van de keten verzorgen, maar ook verzekeraars, banken en toezichthouders maken uiteenlopende, gedetailleerde afspraken. Kenmerkend is dat iedere deelnemer in het proces een eigen registratiesysteem heeft. Wat als je al die stromen in één uniforme blockchain zou vangen? Wat als al die afspraken via smart contracts in één transparant systeem zouden zitten?

 

We hebben elkaar nodig!

Hoe vooruitstrevend de ideeën ook zijn – ieder initiatief wordt gekenmerkt door ‘samen’. Eén enkele bank in de blockchain is betekenisloos; registratie van transacties wordt pas betekenisvol als andere financiële partijen aansluiten. Coindash heeft geen goede benchmarks als er maar twee beleggers het platform gebruiken. Centraliseren van je loyaliteitsprogramma betekent voor Loyal Garden niks als er slechts drie van de twintig programma’s aangesloten zijn. Onze historie als polderland werkt gelukkig in ons voordeel, volgens Egbert-Jan Sol. Onze traditie van het scheppen van een compromis helpt bij samenvoeging van talloze systemen tot één blockchain. Ook de lage mate van hiërarchie (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland) maakt overgave aan een gecentraliseerd proces soepeler.

Natuurlijk is er nog veel te ontdekken. Naar wie moet onze overheid binnen de nieuwe Europese GDRP-wetgeving van 2018 lopen als er op een manier vanuit blockchain data lekt? Zoals met iedere grote stap vooruit gaat enthousiasme gepaard met grote vraagtekens. En tegenover ieder succes staat een grote flop, besluiten de organisators van Bitcoin Wednesday (“Sunlight is the best desinfectant”). Maar dat er zich iets groots ontketent en blockchain de samenleving heftig opschudt, kan niemand meer ontgaan.

 

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via +31 (0)33 258 28 30 of info@cmotions.nl.

Laatste nieuws

Prinses Peach gered uit de klauwen van Bowser op de Super Mario Hackathon

4 mei 2023

Op 21 april 2023 hielden we een heroïsche hackathon waarbij 10 teams van KPN, Rabobank, DPG,... lees meer

Rondetafelsessie – donderdagochtend 25 mei

16 januari 2023

Culture eats data strategy for breakfast​ Bedrijven die erkennen dat ze met de inzet van data... lees meer

Nachos Hackathon 2022

7 september 2022

Heb je het al gehoord? Er is weer een crisis op komst: Nederland dreigt een nacho... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!