Foodie Friday: koken voor dak- en thuislozen in Amersfoort

5 december 2019

Artikel geschreven door Simone Spierings, Consultant

Who Cares?

Cmotions vindt het belangrijk om naast commerciële activiteiten ook maatschappelijk betrokken te zijn. Om een positieve bijdrage te leveren aan een betere samenleving voor nu en in de toekomst is het programma “Who Cares?” gestart. Dit programma richt zich op ondernemen met betekenis en vitaliteit van medewerkers. Gedurende het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd rondom deze thema’s. Vrijdag 22 november was benoemd tot Foodie Friday, waarbij we zijn langsgegaan bij Motiva Straatadvocaten in Amersfoort.

 

Motiva Straatadvocaten

Motiva-Straatadvocaten-logo

Motiva Straatadvocaten biedt laagdrempelige ondersteuning aan mensen die door bijvoorbeeld relatieproblemen, financiële problemen, verslaving of andere omstandigheden dak- of thuisloos zijn geworden. In de afgelopen jaren zijn talloze dak- en thuislozen geholpen bij het oplossen van basale levensbehoeftes en zijn uithuiszettingen voorkomen. Straatadvocaten zijn geen juristen zoals het woord advocaat doet vermoeden, maar belangenbehartigers. Het woord straatadvocaat is afkomstig van de oorspronkelijke betekenis van het woord advocaat: opkomen voor belangen en iemand bijstaan. Hun ondersteuning bestaat dan ook uit advies, persoonlijke begeleiding en doorverwijzingen naar specialistische instanties.

 

Koken voor dak- en thuislozen

Om 9 uur verzamelden we met 6 collega’s bij Motiva Straatadvocaten. De dag begon met uitleg van René over de werkzaamheden van Motiva. René werkt al jarenlang bij Motiva als straatadvocaat en ervaringsdeskundige en heeft echt hart voor de zaak. Het werd hier dan ook al snel duidelijk dat zij een hoop goede dingen doen en veel mensen helpen, elke dag weer. Naast dat zij dak- en thuislozen helpen door advies, begeleiding en doorverwijzingen bieden zij elke zaterdag en maandag een warme maaltijd aan. Zij zijn ontzettend blij met hulp vanuit bedrijven, omdat dit de mogelijkheid geeft om ook op andere dagen een warme maaltijd aan te bieden. Zodoende gingen wij de keuken in om een lekkere maaltijd te bereiden. Vandaag stond nasi op het menu. Na goed teamwork stond er een enorme pan nasi klaar en vanaf half 11 kwamen de eerste dak- en thuislozen binnen lopen. Gelukkig viel de nasi in de smaak.

 

Foodie Friday: koken voor dak- en thuislozen in Amersfoort
Foodie Friday: koken voor dak- en thuislozen in Amersfoort
Foodie Friday: koken voor dak- en thuislozen in Amersfoort

 

Rondleiding door Amersfoort

Na nog kort een praatje te hebben gemaakt met een aantal dak- en thuislozen was het tijd voor het tweede deel van de ochtend. Dit bestond uit een rondleiding door Amersfoort van Peter en Reinate. Peter en Reinate werken beiden al langere tijd bij Motiva. Reinate houdt zich vooral bezig met het klussenbureau van Motiva waardoor sommige dak- en thuislozen een aantal dagen per jaar kunnen werken. Peter gaat vaak door de stad om daklozen aan te spreken om te kijken of Motiva hen ergens bij kan helpen. Tijdens de rondleiding door de stad vertelde Peter dan ook waar daklozen vaak te vinden zijn en hoe hij deze plekken normaal herkent. Een behoorlijke reality check om dit te zien.

 

Warme winterjassenactie

Ondertussen ging collega Hanneke met een auto vol met jassen op weg naar de kledingbank. Alle Cmotions collega’s hadden hun kasten opgeruimd en al hun oude jassen ingezameld voor de warme winterjassenactie van Matchpoint Zinvol zaken doen. Een aantal cliënten van organisaties zoals de Voedselbank, Indebuurt033, Stadsring51 en Kwintes kregen van Matchpoint Zinvol zaken doen een waardebon om een warme winterjas op te komen halen om de winter wat beter door te komen.

Kortom, een bijzondere vrijdagochtend en zeker voor herhaling vatbaar!

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Simone Spierings via onderstaande contactgegevens.

Simone Spierings, Consultant

+31 6 29 28 14 0

s.spierings@cmotions.nl

Laatste nieuws

Amref versterkt met Power BI: het benutten van datapotentieel

18 juli 2023

Om blijvende veranderingen in de gezondheidszorg in heel Afrika te stimuleren heeft Amref Health Africa, de... lees meer

Een bezoek aan het Microsoft Technology Center

1 juni 2022

Stel je voor: boer Jochem die met een VR bril bekijkt hoe het met zijn koeien... lees meer

World Cleanup Day 2021

19 oktober 2021

Week 37 stond in het teken van de jaarlijkse World Cleanup Day. Op deze dag wordt... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!