Dit is een verhaal over tien V’s, omdat wij mensen nou eenmaal van rijtjes houden. En ja, dat is gebaseerd op onderzoek en analyse. En nee, dat is geen goed voorbeeld van big data.
De vier V’s van big data
Big data, hype of niet, maar in ieder geval een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Te vaak blijkt het dan om heule (geen spelfout) grote Excels te gaan. Of omdat je er ‘dingen’ mee zou kunnen waar niemand om gevraagd heeft. Te weinig nog gaat het over de zinnige en effectieve toepassing van wat dit begrip omvat. En wat dat voor jou kan betekenen, als klant, als mens, als manager, als wat dan ook.
De vier V’s die big data van “gewone” data onderscheiden
Het beschrijven van big data heeft volgens de definitie 4 V’s in zich waarin big data zich van ‘gewone’ data onderscheidt:
- Volume – een hoog volume van data, met name gedreven door digitalisering en bijvoorbeeld the Internet of Things.
- Variety – in allerlei vormen, gestructureerd en ongestructureerd.
- Velocity – data die met hoge snelheid verwerkt moeten kunnen worden.
- Veracity – en waar de accuratesse en betrouwbaarheid lager is en om meer controles vraagt.
Deze kenmerken, en wat dit met zich mee brengt, leveren op zich al voldoende uitdaging op voor de meeste organisaties. Maar hoewel een goede definitie best een leuk vertrekpunt is maakt de toepasbaarheid van big data pas het echte succes.
De zes V’s die je moet overwinnen
Als we kijken wat er nodig is om deze data voor je te laten werken, nog los van hoe ‘big’ deze nou echt is, zijn er zes V’s te overwinnen:
- Vaagheid – ontbreken van kaders en processen voor doel en toepassing van data – waarom doen we dit? Wat gaan we hier mee bereiken? Wanneer? En hoe meten we dat? Breng in kaart hoe data je gaat helpen om inzichten te genereren die een betere inzet van middelen en kanalen mogelijk maakt. Deze optimalisatie gaat je helpen om je doelen te halen, niet de data op zich.
- Verdienen – hoe ga je er aan verdienen? Wat gaat de data je brengen? In termen van waarde voor je klant, en waarde van je klant. Op korte of lange termijn. In termen van onderscheidend vermogen voor je bedrijf. Of met partners in de keten? Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de logistieke sector waarbij het delen van data er toe leidt dat de verschillende stromen beter op elkaar aansluiten en producten sneller bij de klant komen.
- Verzuiling – ontsluiten en slim inzetten van data en inzichten gaat over grenzen van onderdelen en organisaties heen. Pas als de verschillende disciplines hun krachten bundelen kun je echt muziek gaan maken. Dat vraagt dus om multidisciplinaire-, of organisatie overschrijdende teams die vanuit verschillende invalshoeken tot de beste inzet van data komen. Ook besluitvorming over het vrijmaken van budget voor dit soort innovaties moet op het hoogste niveau worden georganiseerd om te voorkomen dat iedere manager op zijn eigen “zak met geld” blijft zitten.
- Veiligheid – privacy & security kan een enorme rem zijn op toepassing van data. Hier de goede weg in vinden vraagt om ook hier weer om samenwerking. Denk aan risk en compliance afdelingen samen met marketing. Denk gezamenlijk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
- te Ver weg kijken – begin eens met wat je al voorhanden hebt voordat je gaat dromen wat er allemaal met big data zou kunnen. De mogelijkheden van de data en inzichten die veel dichter bij huis liggen zijn vaak nog niet eens benut. Hiermee aan de slag gaan kent minder barrières en inspanning en stelt de organisatie in staat om competenties, structuren en processen te ontwikkelen die nodig zijn voor het werken met big data.
- Verzamelen – Gooi nooit wat weg…dataopslag zijn echt de kosten niet meer. En begin naast de verzameling met de processen om data bij elkaar te krijgen, tot inzichten te brengen en te distribueren.
Gaan voor die 11e V!
Als je tot hier gekomen bent met lezen zal je misschien denken, leuk lijstje, maar wat nu?
Werk aan de winkel. Mijn advies:
- Begin met smart data, dat wil zeggen:
- Negeer organisatiegrenzen, intern en extern en denk ‘out of the box’ – een beetje dromen mag best :).
- Begin met wat je al hebt, breng bij elkaar, zoek quick wins met tastbaar resultaat.
- Durven en doen – ga aan de slag met een team vanuit verschillende hoeken van je bedrijf, doe, meet en leer.
- Meng daarbij nog passie voor het vak en een hoop enthousiasme in het bovenstaande recept overwin de zes V’s en de 11e V ligt in het verschiet. De V van Victory!