Data visualisatie

“Welke data visualisatie ondersteunt mijn boodschap het beste?”

Waarom is Power BI zo’n populaire data visualisatie tool?

“Hoe helpt data visualisatie om data om te zetten in actionable inzichten?”

Wat is data visualisatie?

Data visualisatie is letterlijk het visueel weergeven van gegevens. De manier waarop deze gegevens worden gepresenteerd, maakt het mogelijk om patronen, afwijkende waarden en trends snel inzichtelijk te maken.

data visualisatie

De uitdaging is om de gegevens zo te visualiseren dat de boodschap die je wil communiceren toegankelijk ofwel direct duidelijk is voor jouw doelgroep.

De gegevens moeten als het ware tot leven worden gebracht zodat het verhaal verteld kan worden dat achter de data schuilt. Hiervoor worden visuele elementen gebruikt zoals diagrammen, grafieken en kaarten.

 

Waarom is data visualisatie belangrijk?

Door data te visualiseren wordt het verwerken van de informatie eenvoudiger voor onze hersenen. Niet alleen wordt visuele content veel sneller opgenomen dan tekst, de informatie wordt ook beter geïnterpreteerd en onthouden als deze wordt gevisualiseerd in plaats van gelezen of gehoord.

 

Hoe wordt data visualisatie gebruikt?

Overal om ons heen ontstaat data en dit wordt alleen maar meer. Data visualisatie helpt om alle vormen van data toegankelijker te maken en daardoor beter te begrijpen. De juiste visualisatie vertelt een verhaal en geeft iedereen hetzelfde beeld. Ongeacht je ervaring in het werken met data.

Door visualisaties te combineren in een dashboard, infographic of presentatie laat je niet alleen zien wat er gebeurt, maar ook wanneer, waar en waarom. Door gebruikers stap voor stap mee te nemen naar een dieper detailniveau worden trends en uitschieters inzichtelijk gemaakt en verklaard.

Data visualisatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om in één oogopslag te zien welke winkels slecht presteren, welke marketingkanalen het beste scoren in een campagne, waar een proces vastloopt, hoeveel procent van de aanvragen binnen de afgesproken tijd afgehandeld wordt of hoe de klanttevredenheid zich ontwikkeld door de tijd.

 

Wat doen professionals die data visualiseren?

Een data visualisatie professional helpt organisaties bij het finetunen en visualiseren van hun informatie vraagstuk. Samen bepaal je welke factoren (drivers) van invloed zijn op het realiseren van de bedrijfs- en klantdoelen.

De drivers die je kunt beïnvloeden breng je in kaart. Dat doe je binnen een bepaalde context, zodat je kan beoordelen of het resultaat goed of slecht is. Zo kan je vervolgens in actie komen.

Als data visualisatie specialist ben je de verbinder tussen eindgebruikers en data engineers. Je begrijpt de business vraag en kan deze vertalen naar een concrete data behoefte.

Afhankelijk van de doelgroep en boodschap weet je welke visualisaties je het beste kunt gebruiken. Wanneer dat is vastgesteld, moet er nog vastgesteld worden of je deze deelt middels een dashboard, rapport of presentatie.

Traditioneel kwamen de vragen vooral bij Sales en Marketing vandaan. Door de beschikbaarheid van data wordt dit steeds breder, denk bijvoorbeeld aan vragen vanuit HR, logistiek en de financiële afdeling.

 

Data visualisatie tools

De beschikbaarheid van data blijft groeien en het is daarom niet gek dat er veel data visualisatie tools beschikbaar zijn en er steeds nieuwe tools op de markt komen. Wanneer je namelijk data gedreven wil werken is data visualisatie onmisbaar.

Vroeger werden data visualisaties vooral in Excel gemaakt. Prima voor het maken van een staafdiagram of lijngrafiek, maar te weinig mogelijkheden voor de specialist.

Microsoft ontwikkelde daarom Power BI, een tool die volledig gericht is op het visualiseren van data. Andere bekende data visualisatie tools zijn Tableau, Qlik Sense, Klipfolio, Looker en Domo.

Sommige data visualisatie tools zijn sterk in het ontsluiten en transformeren van data, terwijl andere gespecialiseerd zijn in het eenvoudig visualiseren of analyseren van de data. Ook zijn er tools die zich met een goed UX-design vooral richten op de eindgebruikers.

Natuurlijk kan je de mogelijkheden van data visualisatie ook verkennen met (gratis) tools als Python, Google Charts en Microsoft Excel.

 

Microsoft Power BI

power bi

Microsoft Power BI is een populaire tool, omdat deze heel toegankelijk is. Als gecertificeerd Microsoft partner maakt Cmotions hier graag gebruik van. Met Power BI kun je eenvoudig en snel een connectie maken met je data bronnen.

Deze connectie kun je vervolgens combineren en omzetten naar visueel aantrekkelijke en interactieve inzichten. Daardoor is het mogelijk om belangrijke inzichten te ontdekken en te delen met wie je wilt. Daarbij ziet het er grafisch aantrekkelijk uit.

 

Cmotions en data visualisatie

Data visualisatie is cruciaal voor data gedreven werken. Door data te visualiseren wordt data toegankelijker en beter te begrijpen voor werknemers in iedere laag van jouw organisatie. Onze experts kunnen jouw organisatie helpen om de business vraag te vertalen naar de concrete data behoefte.

Wil je meer weten en/of ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op door middel van onderstaande middelen.

 

Neem contact met ons op

  Direct contact met onze experts

  Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wouter van Gils of Coen van der Snoek via onderstaande contactgegevens.

  Wouter van Gils, Senior Consultant

  +31 6 15 46 99 17

  w.v.gils@cmotions.nl

  Coen van der Snoek, Senior Consultant

  +31 6 11 52 82 01

  c.v.d.snoek@cmotions.nl

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!