Data governance

“In hoeverre kan ik vertrouwen op de rapportages en analyses waarop ik mijn besluiten baseer?”
“Ik ben data eigenaar, maar waar liggen precies de grenzen van mijn verantwoordelijkheid?”
“Hoe leg ik een goed fundament voor het meten van de datakwaliteit?”

Wat is data governance?

Data governance is het aandachtsgebied waarbij beleid en verantwoordelijkheden ten aanzien van data worden vastgesteld en geïmplementeerd in de organisatie. Van beleid voor (het omgaan met) persoonsgegevens tot de verantwoordelijkheden van data stewards. Data governance gaat over de “way of working” met betrekking tot data binnen de organisatie en is het uitgangspunt voor veel data gerelateerde initiatieven.

 

Informatiegedreven organisatie

“Data is de nieuwe olie” is een quote die regelmatig voorbij komt. Ondanks dat dit inmiddels al wat belegen overkomt is data wel degelijk de levensader van de informatiegedreven organisatie. Maar inmiddels groeit de hoeveelheid data velen van ons boven het hoofd, met daar bovenop nog nieuwe wet- en regelgeving omtrent privacy en databeveiliging.

 

Datamanagement

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is er orde nodig. Orde in de chaos. Als je data als bouwmaterialen van informatie ziet, dan kun je maar beter zorgen dat het materieel fatsoenlijk geordend is, voorzien van leesbare en eenduidige labels waarop staat wat het is, waar het vandaan komt en wie de eigenaar is (zodat je deze erop kunt aanspreken als deze bouwmaterialen gebreken vertonen). Het organiseren van datastromen en -eigenaarschap, ook wel datamanagement genoemd, is een breed vakgebied waarbij mensen uit veel verschillende delen van een organisatie zullen moeten samenwerken.

Datamanagement is wat ons betreft dan ook niet iets dat je projectmatig inricht. Het betreft een cultuur- en gedragsverandering van de organisatie, brengt nieuwe tooling met zich mee en vereist inzet en motivatie van medewerkers. Echter, de aanhouder wint. En de beloning komt in de vorm van inzicht in datastromen, datakwaliteit en security risico’s en aantoonbaar GDPR-compliant zijn. Toch geen onbeduidende zaken in deze tijd waarbij we steeds meer factbased gaan werken.

 

Wat kunnen we voor jou doen?

Op het gebied van datamanagement houden we de ontwikkelingen op de markt en binnen het vakgebied bij. Er wordt gewerkt aan een modulaire propositie, we organiseren kennissessies en we zijn de mogelijkheden met betrekking tot in-house ontwikkelde data governance tooling aan het ontdekken. Tenslotte hebben we binnen Cmotions een eigen datamanagement framework en data maturity assessment ontwikkeld waarmee we kunnen vaststellen op welk niveau een organisatie zit (en wil zitten) als het om datamanagement gaat én wat er concreet moet gebeuren om de ambities waar te maken.

 

Meer lezen over data governance

 

Hoe wij helpen

Datakwaliteit en analytisch klantbeeld

naar de case

Van strategie naar inrichting naar doen

naar de case

Customer Information Management

naar de case

Klantgerichte informatiehuishouding

naar de case

Neem contact met mij op

Direct contact met een expert

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Klaas Tjepkema via onderstaande contactgegevens.

Klaas Tjepkema, Senior Consultant

+31 6 46 89 20 71

k.tjepkema@cmotions.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!