Data en publieksbereik binnen de culturele sector in Utrecht

26 september 2017

Artikel geschreven door Wouter van Gils en Marjolein Geesing

Op woensdag 13 september 2017 organiseerden Tivoli Vredenburg en VNPF een congres voor alle betrokken partijen binnen de culturele- en entertainmentsector om stil te staan bij actuele thema’s en toekomstige ontwikkelingen binnen deze sector. Inspiratie, de laatste trends en ontwikkelingen en met name ook de mogelijkheden om samen te werken binnen deze sector stonden deze dag centraal.

Vanuit Cmotions heeft Wouter van Gils, samen met David Langerak van de afdeling Culturele Zaken van de gemeente Utrecht een presentatie gegeven over Data en publieksbereik binnen de culturele sector in Utrecht. Inzicht in hoe culturele instellingen in Utrecht omgaan met data en hoe data bij kan dragen aan een optimaal publieksbereik was de rode draad van deze sessie.

Gemeente Utrecht heeft Cmotions gevraagd haar in een project te ondersteunen om te onderzoeken in hoeverre inzichten in publieksdata bij kunnen dragen aan een groter en breder publieksbereik. De data van instellingen wordt verrijkt en daarna onderling gedeeld via een web rapportage, zodat ze gezamenlijk een goed beeld krijgen van het publiek en van elkaar kunnen leren.

Veel culturele instellingen willen ‘iets’ met data, maar omdat data zo’n breed begrip is, weten zij vaak niet wat. Gemeente Utrecht, een aantal Utrechtse culturele instellingen en Cmotions zijn een project gestart waarbij onderzocht is hoe data kan bijdragen aan een optimaal publieksbereik. Het aantrekken van nieuw en breder publiek door het delen en onderzoeken van bezoekersdata is hierbij het speerpunt.

Vragen die centraal staan zijn:

  • Welke bezoekers trekken wij en wie komen er niet naar ons aanbod?
  • Hoe komen culturele instellingen tot een breder en gevarieerder publiek en hoe kunnen we leren van elkaar?
  • Waar heeft dat toe geleid?
  • Waar werd tegenaan gelopen?
  • Hoe staat het er nu voor?

Het was een interactieve sessie waarbij vragen over privacy, de rol van de gemeente en de impact van data aan bod kwamen. De focus ligt nu op de instellingen binnen een stad, maar er zijn ook mogelijkheden voor kruisbestuivingen daarbuiten.

Goede samenwerking met een duidelijk gemeenschappelijk doel voor ogen en het vertrouwen in elkaar vormen de succesfactoren van dit project.

Bekijk ons dashboard voor gemeentes

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wouter van Gils of Marjolein Geesing via onderstaande contactgegevens.

Wouter van Gils, Senior Consultant

+31 6 15 46 99 17

w.v.gils@cmotions.nl

Marjolein Geesing, Accountmanager

+31 6 52 48 39 97

m.geesing@cmotions.nl

Laatste nieuws

Workshop – customer insights in a day

15 januari 2020

Samen met Microsoft organiseert Broad Horizon elke maand een workshop over customer insights. Leer hoe je... lees meer

Meetup – conversational analytics: 12 februari

14 januari 2020

Op woensdag 12 februari is het tijd voor een nieuwe editie van onze Meetup. Deze keer... lees meer

Verslag meetup – A.I. & media: 16 oktober

29 oktober 2019

De nieuwste editie van onze Meetup sessies, op woensdag 16 oktober 2019, vond deze keer plaats... lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!