Informatiegestuurd werken

Ondersteuning analytics

Ondersteuning analytics

Hoe kan ik de samenhang van verschillende databronnen achterhalen of toekomstig gedrag voorspellen?

Waar een dashboard inzicht geeft in afzonderlijke kenmerken, kan met advanced analytics data in samenhang worden bekeken. Zo kan een model een set van kenmerken blootgeven, die samen achter bepaald gedrag staan (bijv. opkomst bij een consultatiebureau zou bepalend kunnen zijn voor vroegtijdige schoolverlaters op middelbaar schoolniveau).

Het is niet alleen de kracht van het modelleren bij het ontdekken van complexe verhoudingen, maar ook het vermogen om op basis hiervan de kans op bepaald gedrag te kwantificeren (bijv. kans op aanspraak maken op WMO voorzieningen). Een mogelijke vervolgstap zou een prognose van kosten kunnen zijn.

Inrichting organisatie

Inrichting organisatie

Hoe borg ik data experimenten in het primaire proces? Hoe kan data worden toegepast in dagelijkse werkzaamheden? Wie is verantwoordelijk of eigenaar van de data?

Om de eerste pilots en vinger-oefeningen met data en datagedreven sturing verder te kunnen brengen binnen de organisatie is het van belang zorg te dragen voor kennisoverdracht en verankering bij een verantwoordelijke afdeling.

Dit kan een ondersteunende afdeling zoals Informatie & Automatisering of Onderzoek & Statistiek zijn of een inhoudsverantwoordelijke afdeling. Met passende rollen en vaardigheden kan je zo een vervolgstap in data gedreven werken nemen.

Training<br> on the job

Training
on the job

Op welke manier zorg je ervoor dat eigen medewerkers met data om weten en durven te gaan? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig voor een impactvolle data analist of data scientist?

Het aantrekken en ontwikkelen analytisch personeel (data analist of data scientist) is noodzakelijk voor een datagedreven gemeente. Echter, kennis van de gemeente zelf en de politieke verhoudingen is hiervoor ook nodig.

Door een opleidingsprogramma op maat brengen we personeel op het juiste niveau en houden we tegelijkertijd rekening met de politieke context waarin de gemeente opereert. Hierdoor creëren we deskundige en impactvolle interne analisten die mee kunnen praten op tactisch en strategisch niveau.

Gemeenten overzicht

Publicaties

Natural Language Processing gebruiken bij het bouwen van voorspelmodellen met R

26 november 2020

Het ontdekken van het voorspellende potentieel van tekst met behulp van topic modeling, word embedding, transfer... lees meer

Vijf redenen waarom datagestuurd werken niet altijd slaagt – en tips om het wel voor elkaar te krijgen

13 juni 2019

Veel organisaties beseffen het belang van data en de toegevoegde waarde ervan voor hun bedrijfsvoering. Datagestuurd... lees meer

Toon meer publicaties

Contact

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Wouter van Gils via onderstaande contactgegevens.

Wouter van Gils, Senior Consultant

+31 6 15 46 99 17

w.v.gils@cmotions.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis nooit meer iets op het gebied van advanced analytics, data science en de toepassing daarvan binnen organisaties!