Tegenwoordig draait alles om connectiviteit. Consumenten willen altijd en overal online zijn en dat de verschillende devices met elkaar gesynchroniseerd zijn. Steeds belangrijker daarbij wordt ook de connectiviteit tussen apparaten, hetgeen steeds meer slimme mogelijkheden biedt op het gebied van comfort.
Denk hierbij aan voorbeelden als de connectie tussen je auto en je telefoon, waarbij je via je telefoon kunt zien waar je auto geparkeerd staat of hoe ver je elektrische- of hybride auto reeds is opgeladen. Of de koppeling van je telefoon of slimme thermostaat met rookmelders, beveiligingssystemen en het lichtnet tot en met gordijnen of zonwering die automatisch sluit(en) bij dag/nacht of grote temperatuurswisselingen.
Kortom er zijn legio voorbeelden te vinden van toepassingen en devices die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Wat maakt nu dat deze apparaten en toepassingen ‘smart connected’ worden en wat betekent dit? Centraal binnen deze eerder genoemde slimme connectiviteit is het toevoegen van data en intelligence, waar nu juist onze kern expertise ligt.
Voor de energiebranche is IoT onder te verdelen in:
Binnen het smart home domein zijn oneindig veel toepassingen te bedenken met verschillende verdienmodellen. Op basis van data voorspelmodellen is het mogelijk om consument bewuster en zuiniger om te laten gaan met energie, met als gevolg loyale klanten die langer willen blijven.
Door apparaten met elkaar te verbinden, zoals een mobiele telefoon met een slimme thermostaat, rookmelders, beveiligingssystemen en zonwering kan een energieleverancier meer comfort bieden aan de klant door deze apparaten via een app te laten bedienen. Via deze app worden zo weer relevante data gecreëerd die meer inzicht geven in de thuissituatie van de klant. Deze data kunnen worden gebruikt voor profiling en segmentatie, maar ook voor zaken als propositieontwikkeling.
Denk daarbij aan proposities die inzoomen op dit comfort en eventueel energiebesparende maatregelen, door verder te gaan dan alleen de levering van gas en elektriciteit. Bijvoorbeeld door energiecontracten uit te breiden met de eerder genoemde apparaten die met elkaar verbonden kunnen worden. Op deze wijze ontstaan smart homes en kan het comfort voor de klant daarmee positief bijdragen aan de klantloyaliteit.
De stad kent groeiende uitdagingen, steden worden steeds vaker geconfronteerd met uitdagingen die een effect hebben op het leefklimaat:
Technologie kan een oplossing bieden voor deze uitdagingen. In een slimme stad draait het om zaken efficiënter, makkelijker, leuker, schoner, gezonder en veiliger maken. De slimme stad genereert data en inzichten om processen te optimaliseren.
Ondanks de aanwezigheid van technologie en diverse proefprojecten op het gebied van smart cities is de werkelijkheid weerbarstig. Deze ontwikkeling voltrekt zich vrij langzaam en de markt bevindt zich nog in een experimentele fase.
Om de markt naar de volgende fase van volwassenheid te brengen, zijn er een aantal drempels te nemen:
26 november 2020
Het ontdekken van het voorspellende potentieel van tekst met behulp van topic modeling, word embedding, transfer... lees meer