Skip to main content
search

Om blijvende veranderingen in de gezondheidszorg in heel Afrika te stimuleren heeft Amref Health Africa, de grootste gezondheidsorganisatie in Afrika, de kracht van innovatie en data-analyse omarmd. In samenwerking met Analytics for a Better World (ABW) hebben wij de mogelijkheid gekregen om onze kennis met Amref te delen om hun werk en interne processen te optimaliseren. Als onderdeel van deze samenwerking is onlangs een uitgebreid Microsoft Power BI-trainingsprogramma afgerond, waarmee 25 medewerkers van Amref uit verschillende domeinen en landen in staat zijn gesteld om het potentieel van datagestuurde besluitvorming te benutten.

Het trainingsprogramma, dat werd gegeven tussen maart en juni 2023, was gericht op het creëren van enthousiasme en expertise in het ontwikkelen van Microsoft PowerBI-dashboards. Deze online instructeurstraining bevatte een beginnersvriendelijk curriculum, zodat alle deelnemers, ongeacht hun technische achtergrond, effectief konden deelnemen. Deelnemers uit verschillende domeinen, waaronder WASH (Water, Sanitation en Hygiene), MEL (Monitoring, Evaluatie en Leren) en Amref Health Innovations, kwamen samen uit landen als Kenia, Oeganda, Tanzania, Ethiopië, Malawi en zelfs India, en vertegenwoordigden de rijke diversiteit aan expertise binnen Amref Health Africa en hun partners.

Tijdens de vier blokken van het trainingsprogramma verdiepten de deelnemers zich in de belangrijkste aspecten van data-analyse en -visualisatie met behulp van Microsoft Power BI, zodat ze een goed begrip kregen van de tool en de mogelijkheden van Power BI. Het programma begon met een focus op het verbinden met databronnen, het opschonen van data, pre-processing en het modelleren van data. Deelnemers leerden data effectief te categoriseren en legden zo een sterke basis voor het organiseren en structureren van informatie om zinvolle inzichten te verkrijgen. Door middel van hands-on sessies maakten deelnemers zich de kunst van datavisualisatie eigen en leerden ze de vaardigheden om visueel aantrekkelijke en impactvolle visualisaties te maken. Ze verkenden verschillende aanpassingsopties en verdiepten zich in de wereld van Data Analysis Expressions (DAX), waarmee ze data konden manipuleren binnen Power BI. Knippen, filteren en interactief verkennen van subsets van data kwamen ook aan bod.

Voortbouwend op hun basiskennis, ontwikkelden de deelnemers hun vaardigheden in de tweede fase van de training. Door het verkennen van geavanceerde technieken voor datavisualisatie, het uitvoeren van geospatiale analyses en het beheersen van time intelligence-functies, konden ze waardevolle inzichten ontdekken door voorwaardelijke opmaak en interactieve dashboards maken met dynamische visualisaties.

Testimonials

Een van de deelnemers, Mihret Ayele van Amref Health Africa in Ethiopië, zegt: “Deze training heeft me geholpen om ruwe data zinvol te visualiseren op een manier die boodschappen kan overbrengen zonder dat iemand ze hoeft uit te leggen. Op dit moment gebruik ik deze software om visualisaties te maken voor ARAG (een impactstudie van Amref die gebruik maakt van longitudinale data). En onlangs zijn we begonnen met het ontwikkelen van een dashboard voor het nieuwe project “Tena le Selam” dat we gaan implementeren. We hopen dat dit een showcase zal zijn voor andere projecten in ons kantoor om Power BI te gebruiken voor specifieke projecten.”

Na afloop van de theoretische sessies gingen de deelnemers de praktijk in, waar ze werden ingedeeld in subgroepen op basis van hun aandachtsgebieden. De subgroepen, waaronder FINISH (Financial Inclusion Improves Sanitation and Health Project), LEAP (het mHealth-platform dat gezondheidswerkers traint), ARAG (Amref Representative Advisory Group) en AHI (AMREF Health Innovations), bevorderden de uitwisseling en feedback tussen deelnemers en trainers. Deze mentorfase, die liep van april tot juni 2023, bood deelnemers de gelegenheid om hun nieuw verworven vaardigheden toe te passen in echte projecten binnen hun respectieve teams.

Anastazia Rutatina, een M&E Expert van het Tanzania-team, vertelt hoe de Power BI-training haar werk heeft beïnvloed: “Bedankt voor de Power BI-training. Het was enorm nuttig, vooral voor mijn werk als M&E-medewerker tijdens de tussentijdse evaluatie. Met behulp van Power BI kon ik de MTR-resultaten effectief visualiseren en op een eenvoudige manier presenteren aan het programmateam. De interactieve aard van PowerBI maakte het makkelijk voor teamleden om de bevindingen te begrijpen en waardevolle input te leveren. Het heeft onze samenwerking en besluitvorming aanzienlijk verbeterd. De inhoud was veelomvattend en de praktische oefeningen creëerden een stimulerende leeratmosfeer. De praktische toepassing van de kennis, met name voor de tussentijdse evaluatie, was van onschatbare waarde.”

Principal Consultant Business Intelligence c.v.d.snoek@cmotions.nl
Close Menu